Luminiţa Dumitraşcu, coodonatoarea programelor de sănătate publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa Dumitraşcu lucrează la DSP Teleorman de mai bine de 15 ani. Aceasta este doctor în ştiinţe medicale, medicina muncii şi epidemiologie. Este şeful departamentului de sănătate publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman. Luminiţa Dumitraşcu este şi şef de lucrări la Universitatea Biotera din Bucureşti.

Luminiţa Dumitraşcu a venit în Teleorman în 1982, după terminarea facultăţii. A lucrat trei ani ca medic stagiar la Spitalul Judeţean din Alexandria,  după care a rămas, tot aici, pe secţia de cronici.  După un an, a plecat ca medic de dispensar în comuna Măgura. „După revoluţie, am făcut rezidenţiatul pe epidemiologie la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, iar după terminare am venit la Inspectoratul de Sănătate Publică Teleorman, cum se numea atunci DSP-ul”, povesteşte medicul epidemiolog.
Aceasta are masterat în managementul sanitar şi multe alte specializări obţinute atât în ţară, cât şi în străinătate. „În 2004, am avut o bursă în Elveţia pe management sanitar. Specilizări am în vaccinologie, în coordonarea programelor de sănătate, în managemntul dezastrelor”, precizează Luminiţa Dumitraşcu.
 Medicul epidemiolog este şi membru ALASS( Asociaţia Latină pentru Analizarea Sistemelor de Sănătate). Luminiţa Dumitraşcu a făcut parte din conducerea asociaţiei internaţionale, până anul trecut.

A prezentat studii la congrese internaţionale

 Medicul teleormănean a prezentat la trei congrese medicale internaţionale studii epidemiologice. Acestea au avut loc la Milano, Luxemburg şi la Lisabona. „Unul dintre studii tratează factorii de risc la personalul medical  la un spital judeţean din sudul României.  Este vorba chiar de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria.  Studiul acesta este inclus în teza de doctorat. Alt studiu se numeşte „Alcoolismul în comunele din judeţeul Teleorman”,explică medicul epidemiolog.
Până  în 2009, Luminiţa Dumitraşcu a fost director executiv la DSP,  dar a ocupat şi funcţia de director adjunct  pe medicină preventivă. „Ca director, în ultima legislatură, am contribuit la dezvoltarea unităţilor sanitare din judeţ. Teleormanul a primit pentru prima dată după revoluţie, bani pentru dotări cu aparatură medicală. De asemenea, atunci am obţinut şi bani pentru reabilitare, ” explică medicul. Cu toate că a ocupat funcţii de conducere, Luminiţa Dumitraşcu nu a renunţat la munca de medic epidemiolog. „Mă ocup de bolile infecţioase, de imunizări, de combaterea bolilor cu transmitere sexuală. Coordonez programe de prevenire a infecţiilor nozocomiale, adică dobândite în spital”, mai spune doctorul în ştiinşe medicale.

Luptă anti-Hiv şi hepatita B

Luminiţa Dumitraşcu este şi manager de programe. Din 1997, coordonează programele de sănătate publică ale DSP. Astfel, a introdus în judeţ programele de luptă anti-HIV şi anti-hepatita B în cadrul programelor naţionale de imunizare.

Profil
Născută: 6 august 1956, comuna Călugăru, judeţeul Olt
Profesie: medic primar epidemiolog
Studii: doctorat în ştiinţe medicale la Universitate de Medicină şi Farmacie „Lucian Blaga” din Sibiu
Familie: căsătorită, are un fiu, tot medic, de 28 de ani

Ce îi place

Îmi plac oamenii independenţi, care doresc să facă ceva în viaţă, care au perspective şi care luptă pentru a-şi atinge dorinţele. Îmi place profesia mea şi cred în realizarea unui om prin forţe proprii.

Ce nu îi place

Nu îmi plac semidocţii şi oamenii care încearcă să pară ceea ce nu sunt. Nu îmi place agresivitatea unei părţi a generaţiei tinere care a preluat  din cultura europeană modele greşite . Nu îmi place nici politicianismul exagerat.
 
Întrebări şi răspunsuri

După atâtea experienţe în străinătate, nu v-aţi gândit să plecaţi?
M-am dus în străinătate la burse şi la conferinţe pentru a aduna experienţa şi să ajut aici, nu să plec.
Cum aţi caracteriza activitatea din cadrul DSP?
În general, am încercat să aduc bani în judeţ pentru sistemul sanitar, să las ceva în urmă.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite