Ion Stoica, cel mai vechi angajat al Casei de Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Nelu Stoica se ocupă de lumini şi de sonorizarea spectacolelor de la Casa de Cultură, de aproape 40 de ani. Acesta proiectează şi filme, iar în timpul liber face taximetrie.

  Ion Stoica a început să lucreze ca proiecţionist la vârsta de 19 ani, la cinematograful din oraş. „Din ’69 până în ’72, am proiectat filmele de la Cinema Patria. Acum nemaiavând cinematograf în Alexandria, mă ocup de filmele care se mai dau la Casa de Cultură”, explică proiecţionistul.    După ce a plecat de la „Patria” a venit la Casa de Cultură a Sindicatelor, care era încă în şantier. Aici s-a angajat ca electrican şi se ocupă de aproape 40 de ani de iluminarea şi sonorizarea spectacolelor. „Aici era încă şantier când am venit eu; nu erau uşi, nu aveam ferestre. Un an mai târziu s-a făcut inaugurarea cu o conferinţă judeţeană a P.C.R.  De atunci a început activitatea culturală şi politico-ideologică, bineînţeles, la Casa de Cultură. Veneau spectacole din toată ţara aici, din Bucureşti, din Piteşti a venit formaţia Savoy. Au ajuns aici multe trupe de elită. Fiind o sală nouă şi frumoasă eram vizitaţi foarte des”, povesteşte electricianul.

Amintiri cu Dinică şi Beligan


   Acesta îşi mai aminteşte de marile trupe de teatru care s-au urcat pe scena Casei de Cultură din Alexandria, cum ar fi trupele teatrelor: Nottara, Bulandra, Naţional. Nelu Stoica are amintiri frumoase şi cu greii teatrului românesc, Radu Beligan şi regretatul Gheorghe Dinică. „Cu Dinică şi Radu Beligan ne-am strâns să ne cinstim după un spectacol, iar după ora 12 se stingea lumina, că se făceau economii atunci, şi am stat  la lumina felinarului să ascult poveştile celor doi maeştrii. Acum doi ani când au venit ultima oară cu spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr”, Beligan glumea spunând <<Dacă cobor scările astea, le mai urc eu?>> ”, îşi aduce aminte cu plăcere Nelu Stoica. Fiind responsabil cu jocul de lumini şi sonorizarea, electricianul Casei de Cultură i-a cunoscut şi pe monştrii sacrii ai muzicii populare româneşti, cum ar fi: Benone Sinulescu, Ion şi Maria Dolănescu, Maria Cârneci şi alte capete de afiş.


Lipsa spectacolelor l-a condus spre taximetrie


   Ion Stoica a plecat şi în deplasări  cu ansamblul de cântec şi dansuri „Alunelu”. Acesta a cutreierat toată ţara, dar şi Albania, Egiptul, Siria, Turcia sau Bulgaria cu ansamblul „Alunelu”.
  Nea’ Nelu este dezamăgit de faptul că după revoluţie lumea nu mai intră prin Casa de Cultură.    Ion Stoica face şi taximetrie în timpul liber, de opt ani de zile, din cauza lipsei spectacolelor.       „După revoluţie au apărut alte posibilităţi de distracţie, baruri, cluburi şi pe noi ne-au uitat. Acum îi ajut mai mult pe cei de la licee care fac balurile bobocilor aici, îi asist cu tot ce este nevoie din punct de vedere tehnic. Şi tot tehnic ajut la puţinele spectacole care se mai desfăşoară aici”  spune proiecţionistul.

Profil
Născut: 30 ianuarie 1950, Alexandria
Studii: „ Şcoala profesională de ucenici” din Alexandria
Profesie: electrician
Famile: căsătorit, are un băiat de 36 de ani

Ce îi place


„Îmi place să urmăresc meciurile de fotbal, mai ales ale Stelei. Îmi plac femeile frumoase şi filmele de acţiune. Îl urmăream pe Roger Moore în serialul său şi de atunci au început să îmi placă filmele de acţiune. Nu pot să trec cu vederea nici filmele noastre istorice: „Dacii”, „Mihai Viteazul” sau „ Neamul Şoimăreştilor” spune nea’ Nelu.

Ce nu îi place
„Nu îmi plac mincinoşii şi linguşitorii. Nu îmi plac nici oamenii fără caracter”, zice Ion Stoica.

Întrebări şi răspunsuri

V-a plăcut ce aţi făcut de-a lungul timpului?

„Mi-a plăcut meseria. Acum când câte un artist sau cântăreţ pleacă dintre noi chiar le simt lipsa pentru că i-am cunoscut şi am fost apropiat de unii dintre ei”, mărturiseşte Ion Stoica.

Ce făceaţi când se lua curentul şi spectacolul nu se terminase?

La festivalul „Pe deal la Teleormănel” de la Ciolăneşti s-a tăiat curentul şi am luat de la o maşină, cu un invertor făcut de mine, să transform de la 12 volţi la 220”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite