Felicia Cîrpaciu , de la voluntar la director al filialei de Cruce Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 31 de ani, tânăra este directoarea filialei de Cruce Roşie Teleorman. A început să facă voluntariat de pe vremea când era în liceu şi şi-a făcut un ţel din a promova acţiunile benevole .

Felicia Cîrpaciu a avut primul contact cu Crucea Roşie, în clasa a X-a de liceu. Elevă la Liceul teoretic „ Al. I. Cuza” din Alexandria,  tânăra s-a înscris într-un program de voluntariat derulat de această instituţie. „ Îmi aduc aminte că era septembrie şi cei de la Crucea Roşie ne-au cooptat să distribuim pliante şi să participăm la o acţiune legată de măsurarea tensiunii arteriale, gratuit. Am participat şi mi-a plăcut. M-a impresionat reacţia oamenilor” povesteşte Felicia. După această primă experienţă de voluntar la Crucea Roşie, Felicia a devenit „ dependentă” de voluntariat şi a participat la toate acţiunile derulate de Crucea Roşie. După liceu a făcut un curs de soră medicală. „Am învăţat la acest curs să acord primul ajutor  tot din dorinţa de a putea ajuta oamenii” ne-a mai spus tânăra.


În 1999, Felicia a intrat la Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii „ Dimitrie Cantemir” Bucureşti şi după absolvire  s-a înscris la cursul de master la aceleaşi universităţi. În toate vacanţele de studentă a revenit în Alexandria şi a participat la acţiunile Crucii Roşii. Din 2004 s-a angajat ca referent tot la filiala de Cruce Roşie Teleorman, iar în anul următor a participat la concursul pentru ocuparea postului de director al filialei. „ Directoarea se pregătea să iasă la pensie, s-a organizat concurs şi am zis să încerc. Am reuşit” povesteşte Felicia.


Anul în care Felicia a preluat conducerea filialei judeţene de Cruce Roşie a fost un an greu, îşi aminteşte tânăra: „ În iulie 2005 au venit inundaţiile care au făcut dezastru în multe localităţi din Teleorman. A fost un început greu. Împreună cu o echipă de voluntari destoinici am făcut tot ce am putut ca să ajutăm familiile afectate de inundaţii din Plosca, Peretu,Mereni, Vârtoape. Am lucrat 24 de ore din 24. Am strâns ajutoare şi le-am împărţit oamenilor afectaţi. Cred că o lună întreagă am stat aici zi şi noapte.”  Amintirile Feliciei din acea perioadă sunt şi acum vii. „ Îmi amintesc durerea acelor oameni, dar şi lacrimile de bucurie că cineva le întinde o mână de ajutor. Pentru mine a fost o experinţă care mi-a întărit convingerea că voluntariatul trebuie promovat pentru că sunt mulţi oameni care au nevoie de ajutor” mai spune Felicia.

Are un proiect legat de prevenirea dezastrelor


Felicia a scris un proiect legat de prevenirea dezastrelor şi acordarea ajutoarelor în caz de dezastre , proiect pentru a cărui implementare speră să obţină fonduri europene în valoare de 250.000 euro. „ Vreau să obţinem fonduri cu care să organizăm cursuri despre intervenţia în caz de dezastre, în toate localităţile judeţului. Dacă voi reuşi, Cruce Roşie Teleorman va face astfel de cursuri în tot judeţul. Acum aştept aprobarea de la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi.” ne-a spus Felicia.

Întrebări şi răspunsuri
-Peste 10 ani vei fi tot la Crucea Roşie?
-Da. Asta îmi doresc să fac.Sper să avem atunci şi mai mulţi voluntari care să se implice în acţiunile noastre şi până atunci, să se înţeleagă foarte bine acţiunea de voluntariat.
-Sunt tineri atraşi de voluntariat?
-Nu prea mai sunt. Au cu totul alte preocupări. Parcă nu mai acceptă să facă nimic gratis. Îşi ocupă timpul cu diverse activităţi. Eu zic că e mult până fac primul gest frumos, până iau contact cu această muncă, pe urmă, imposibil să nu le placă.

Ce-i place?
„Îmi place să mă plimb, să ascult muzică bună. Îmi place să şofez, am carnet de la 18 ani. Îmi place să gătesc”
Ce nu-i place?
„Nu îmi place minciuna, nici ura, ipocrizia sau invidia. Nu îmi place când văd că oamenii îşi fac rău unii altora, fără nici un motiv”

PROFIL:
Născută: 16 august 1979 la Cervenia
Studii: Master în Instituţii de Drept Administrativ la Universitatea „ Dimitrie Cantemir” Bucureşti
Familie: căsătorită

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite