Familiile cu venituri mici nu vor mai plăti taxe pe proprietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local Alexandria se întruneşte mâine
Consiliul Local Alexandria se întruneşte mâine

Consiliul local Alexandria a hotărât în ultima şedinţă să scutească de plata impozitului pe clădire şi pe teren familiile care au venituri de sub 400 de lei pe membru.  Tot prin aceeaşi hotărâre vor fi scutite şi persoanele singure care au venituri lunare nete până în 670 de lei.  De aceste două privilegii fiscale nu vor beneficia  alexăndrenii care deţin suprafeţe mari de terenuri.

Ca urmare a acestei decizii, deficitul la bugetul local ar putea fi de 300.000 de lei. Această scădere nu afectează foarte mult bugetul Alexandriei pentru că taxele şi impozitele de la persoanele fizice reprezintă 3% din acesta. Prin aceaşi lege locală, nici alexăndrenii care câştigă între 400 şi 500 de lei pe membru de familie nu au fost uitaţi. Aceştia vor plăti doar 50% din impozitele şi taxele pe teren şi clădiri.  Termenul limită până la care se pot depune cererile la primărie este 15 martie 2011.


 Anul acesta s-au acordat scutiri integrale de taxe şi impozite pe proprietate doar familiilor de pensionari care aveau 500 de lei pe familie. „Am hotărât că este oportun să iniţiez un proiect de hotărâre, transformat acum în lege locală, prin care familiile din Alexandria, care au un venit pe membru de familie sub 400 de lei, să nu mai plătească taxele şi impozitele pe proprietate. Asta înseamnă numai clădiri şi terenuri, fără maşini.  Deficitul la bugetul local ca urmare a acestei hotărâri ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Am considerat că este necesar şi oportun acest proiect pentru că, dacă instituţia primarului şi consiliul local colectează de la populaţie, este normal ca atunci când unei părţi din populaţie îi este greu să le oferim posibiliatea de a cheltui mai puţin”, a motivat decizia primarul Alexandriei, Victor Drăguşin.  Edilul-şef a mai explicat  că banii oricum nu se încasau şi se afecta gradul de colectare a impozitelor. Astfel, primăria va fi  amendată când se vor împarţi banii din cotele de echilibrare a bugetelor pentru că se fac proporţional cu procentul de încasare. 

Bugetarii sunt principalii vizaţi de scutiri

Astfel începând cu anul 2011, la cerere, familiile îndreptăţite pot depune solicitări pentru scutirea de taxe pe teren şi clădire. Conform statisticii Primăriei Alexandria, beneficiari ai acestei noi hotărâri de consiliu local ar putea fi aproape 3.000 de familii.  „Poate să fie o familie formată din doi copii şi doi adulţi şi să lucreze o singură persoană, în sistemul bugetar şi se va încadra, că se împarte la membrii familie şi sigur vor avea sub 400 de lei. Tocmai de aceea numărul estimat este foarte mare”, a mai precizat edilul-şef al Alexandriei.  Iulian Ştefănescu, de 49 de ani, este funcţionar public şi se va încadra acum în scutirile de taxe după reducerile salariale din vară. „ Acum câştig net cam 800 de lei. Soţia lucrează tot în sistemul bugetar şi are un salariu chiar mai mic, de nici 700 de lei. Avem doi copii în întreţinere şi vom face cu siguranţă cerere să fim scutiţi. Este o iniţiativă foarte bună”, a spus alexăndreanul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite