Eugeniu Popescu, medicul legist şef al Teleormanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugeniu Popescu
Eugeniu Popescu

 Eugeniu Popescu este medic primar în medicină-legală şi are aproape 30 de ani vechime în domeniu. Este cel mai experimentat legist din judeţ şi este şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală.

  Medicul Popescu a venit după terminarea facultăţii la Spitalul din Cervania, iar apoi a plecat medic de circă în comuna Conţeşti, judeţul Teleorman. Din 1982 până în prezent, a profesat la Servicul de Medicină Legală Teleorman. Aici a fost până acum câţiva ani singurul medic legist din judeţ, până când au mai venit încă doi medici. „A fost o întâmplare să fac medicină legală. În 1980, când era directoare la Direcţia Sanitară doamna doctor Melania Ciubotaru, tocmai se scoseseră la concurs posturi pe mai multe specialităţi. Eu aş fi vrut să fac  chirurgie, pentru că vedeam partea spectaculoasă a meseriei. Doamna Ciubotaru m-a sfătuit să fac asta  şi asta am făcut”, spune medicul legist.

Ajută la elucidarea cazurilor

  Eugeniu Popescu povesteşte cum profesorul Moise Terbanciu, de la Institutul Mina Minovici, a venit şi   l-a instalat  la Serviciul de Medicină Legală din Teleorman. Acesta îşi aduce aminte de vremea când era singur la medico-legal şi lucra aproape 24 de ore din 24.
  Legistul  a acumulat experienţă de-a lungul timpului  şi a început să vadă pe lângă lucrurile urâte şi părţi interesante ale profesie. ”Am căpătat senzaţia că ceea ce fac ajută la descoperirea adevărului, contribui la aflarea acestuia. Practic ajuţi la elucidarea unei speţe”, explică acesta. Medicul spune că are parte de multe cazuri de rutină, dar sunt şi unele mai complexe care necesită minuţiozitate pentrua descoperi mecanismul sau condiţiile care au determinat decesul.  „Medicina legală are două componente importante: lucrul cu persoana vie şi cu cadavrul. Noi legiştii constatăm leziunile de violenţă în agresiune, examinăm la accidentele de circulaţie, la accidentele de muncă. În plus, examinăm şi victimele violurilor sau a perversiunilor sexuale.  Expertiza pe cadavru constituie mai mult de jumătate din activitatea mea. Această expertiză se face ori de câte ori există vreo suspiciune privind cauza morţii. Noi facem autopsii şi la morţi violente cum ar fi: sinucideri, spânzurări, căderi de la mare înălţime, dar şi la cele non-violente”, zice medicul.

  Medicul legist s-a expus în anii în care a lucrat la S.M.L. la foarte multe boli. „Suntem expuşi la foarte mulţi agenţi patogeni, sau boli profesionale cum ar fi: tuberculoza, hepatita, H.I.V”, spune Popescu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum colaboraţi cu ceilalţi medici şi cu autorităţile judiciare?
  Există permanent o interacţiune între medicina legală  şi celelalte specialităţi medicale. Deci se colaborează cu toate specialităţile pentru a se ajunge la un adevăr ştiinţific. Iar cu poliţia, parchetul şi cu instanţele de judecată am o relaţie foarte bună.

V-au efectat toţi anii aceştia în care aţi lucrat la legist?
  Datorită tabloului cazual şi a cadrului în care se găseşte de multe ori cadavrul, îţi poate cauza o anumită stare de tensiune.  

Profil
Născut: 18 aprilie 1949, comuna Şişeşti, judeţul Mehedinţi
Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacia „Carol Davila”, Bucureşti
Profesie: medic legist
Familie: căsătorit, are o fată de 21 de ani

Ce îi place

  Îmi place vânătoarea şi pescuitul. Acestea sunt deja pasiuni pe care le practic de câte ori am timp, ba chiar îmi fac timp special pentru acest lucru. Vânătoarea este un microb şi reprezintă pentru mine o evadare din tenisunea acumulată în activitatea de zi cu zi.

Ce nu îi place

Nu îmi plac şi chiar mă dreanjează oamenii care nu au cuvânt, care zic una şi fac alta. În vremurile astea sunt mulţi oameni care fac lucrul ăsta.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite