Elevii din mediul rural tremură de frig în clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Poroschia vor primi căldură în curând
Elevii de la Poroschia vor primi căldură în curând

  Primăriile nu au bani pentru cumpărarea combustibilul necesar pentru unităţile de învăţământ. Visteria multor primării de la ţară a rămas fără niciun ban, primarii fiind nevoiţi să se roage de firmele care vând lemne să le vândă pe caiet.

Primarii teleormănenii de la ţară se plâng că nu au bani pentru a cumpăra lemne de foc pentru şcoli. În comuna Frăsinet, spre exemplu, edilul şef nu ştie ce să mai facă pentru a găsi resursele financiare necesare pentru a duce lemne de foc la cele două şcoli din localitate. „Nu am luat niciun lemn pentru şcoli şi nici bani nu avem. Ce să vă mai spun, că nici combustibilul de anul trecut nu l-am plătit. Am luat lemne de la o firmă de la munte, care a venit aici la noi şi nu le-a achitat nici acum, avem să le dăm 15.000 de lei. Singura variantă pe care o am este să încerc să îi conving ca şi anul acesta să îmi dea pe datorie”, ne-a mărturisit primarul Adrian Florentin Ghimiş. În acest caz, peste 200 de copii stau în frig, ba chiar mai mult, aşa ar putea rămâne toată iarna, deoarece speranţele ca primăria să mai primească vrun ban în plus la buget sunt nule. „Stau toată ziua la Alexandria şi mă rog de toată lumea să îmi dea şi mie bani, măcar pentru copii ăştia, să poate merge şi ei la şcoală, să nu stea în frig”, mai spunea edilul.

Cam în aceeaşi situaţie se află şi primarul Emil Picu, din Pietroşani. „Acum nu am, dar am vorbit la o firmă de profil din judeţ să îmi dea. Noi avem nevoie de 48 de tone de lemne, pentru că avem două şcoli, cu 320 de elevi. Ne-ar trebui în jur de 10.000 de lei pentru a cumpăra lemne, dar nu avem aceşti bani. Am vorbit cu reprezentanţii firmei să îmi dea totuşi aşa şi să le dau banii în două tranşe, una până la sfârşitul anului, dar sincer nu am banii ăştia şi următoarea la începutul lui 2011. Acum rămâne să vedem cum ne mai înţelegem cu ei”, ne-a spus primarul din Pietroşani, Emil Picu. Un alt primar, care este tot la stadiul de negocieri pentru combustibil, este Gabriel Cîrjan, primarul comunei Saelele. Şi anul trecut, acesta a achiziţionat lemne pe caiet, de la Ocolul Silvic, lucru pe care îl va face şi anul acesta. „Am vorbit deja cu ei să îmi dea lemne şi să le dau banii în rate. Ce să vă zic, nici pe cele de anul trecut nu le-am plătit. Am să le dau peste 10.000 de lei şi acum sunt nevoit iar să iau pe datorie”,a spus şi primarul din Saelele.

Căldură cu porţia


La şcoala cu clasele I-VIII Poroschia sunt şanse de căldură d-abia săptămâna viitoare, dar şi atunci căldura va fi cu porţia. Directorul şcolii, Cristian Chiriţă spune că moment în şcoală sunt în jur de 17 grade, iar cei 200 de elevi trebuie să îşi mai ia o haină pe ei . „Deocamdată nu e chiar foarte frig, aşteptăm motorina săptămâna viitoare, pentru că avem centrală pe motorină. Oricum, şi când vom primi, vom da drumul la centrală doar o oră pe zi, pentru că trebuie să facem economie. Anul trecut am consumat 10.000 de litri de motorină”, a precizat directorul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite