EXCLUSIV:Notele scriitorului Marin Preda, dezvăluite în premieră: era un elev de nota 7 la limba română!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Registrele matricole ale scriitorului teleormănean Marin Preda din ciclul primar au fost solicitate pentru prima dată, de reporterii de la „Adevărul de Seară” Alexandria. În foaia matricolă a lui Marin Preda îl regăseşti pe Niculae din „Moromeţii”, un elev căruia i-a plăcut şcoala, dar care a fost nevoit să-şi petreacă mai mult timp cu oile pe câmp, decât la ore.

Marin Preda  a fost înscris în septembrie 1929 la şcoală, de către învăţătorul Ionel Teodorescu, însă tatăl, Tudor Călăraşu, nu l-a lăsat să frecventeze. Aşa se explică faptul că, în documentele deţinute de Arhivele Judeţene, el apare începând cu anul 1930.

image

La prima vedere a notelor pe care viitorul scriitor le-a obţinut în clasele I-IV, elevul Marin Călăraşu( ulterior luând numele de Preda) pare unul mediocru, ba chiar cu probleme la purtare. Media generală din ciclul primar a scriitorului nu este nici mai mult nici mai puţin de 7,62, observându-se totuşi o îmbunătăţire între clasa a doua(7,04), şi clasa a III-a (8,29), semn că nu era deloc un elev consecvent, ci unul plin de surprize. Acest lucru iese la iveală dintr-un fragment al romanului „Moromeţii”, elevul dovedindu-se, în final, printre cei mai buni din clasă, obţinând chiar şi premiu cu coroniţă.

Nu excela la limba română

Nu se poate spune nici că elevul şcolii primare din Siliştea avea vreo materie preferată, şi, paradoxal, nici la exerciţiile de compunere din cadrul orelor de limbă română nu a reuşit să obţină medii mai mari de şapte sau opt. Foarte curios este faptul că viitorul scriitor al romanelor cu mare greutate în literatura română „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moromeţii” sau „Delirul” a avut la limba română, per totalul claselor, primare media 7,38. Se pare că elevul Călăraşu nu excela nici în arte şi materiile practice, sau „dexterităţi” cum se numeau aceste obiecte de studiu la începutul anilor ’30 ai secolului trecut. Acesta a avut numai note de şapte şi opt la materii ca desen, caligrafie,  sau „cânt”.

Rezultate mai bune la biologie şi matematică

Singurele medii de zece ale lui Preda sunt obţinute doar în clasa a treia la biologie şi matematică, dar sunt numai medii trimestriale, şi nu generale. Elevul a avut, pe parcursul ciclului primar, medii generale de şase, opt şi nouă la matematică.

Probleme la purtare, din cauza absenţelor


Marin Preda nu a avut niciodată nota zece la purtare, ci maxim nouă, în clasele a doua şi a treia. Astfel, în primul an de şcoală a avut media opt la purtare, iar în ultimul an de ciclu primar, şapte. Ciudat este faptul că, deşi în clasa a IV-a nu a avut nicio absenţă, motivată sau nemotivată, elevul Marin Călăraşu a fost notat cu şase la materia „frecventare” din cadrul obiectului de studiu „disciplină”. În schimb din foaia matricolă a clasei I se poate deduce clar că nota opt de la purtare, se datorează în mare măsură celor 14 absenţe nemotivate. 

Conducerea Serviciului Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale  a precizat că documentele inedite nu mai fost solicitate niciodată de public. „Aceste registre matricole fac parte din fondul arhivistic de la şcoala din Siliştea Gumeşti şi nu au mai fost date spre cercetare până acum. Am avut anul trecut 32 de cercetători, care au solicitat 1725 de dosare”, a explicat Cătălin Zarzără, şeful serviciului.

Foile matricole din I-IV

image
image
image
image
Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite