Dorin Ţurea, poetul de la ordine publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul poate să scrie o poezie în mai puţin de zece minute şi îşi pune propriile versuri pe muzică. Acesta cântă la voce, chitară şi muzicuţă. Dorin Ţurea lucrează la Serviciul de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Alexandria.

Poliţistul scrie poezii de peste şase ani şi spune că, la început, totul a fost doar un hobby. Dorin Ţurea este şi corespondent la trei publicaţii ale Ministerul de Interne: „Pentru Patrie”, „Poliţia Capitalei” şi „Poliţia Română”. „ Cel mai des trimit poezii la aceste reviste, dar va trebui să scriu şi alt gen de articole”, explică acesta. În primăvară, poliţistul alexăndrean a participat în calitate de organizator la cenaclului ţinut la Casa de Cultură a Ministerului de Interne, cu ocazia zilelor poliţiei române. 
Dorin Ţurea este un veritabil artist polivalent. Muzicuţa o ţin mereu în buzunar şi chitara în maşina, fiind pregătit oricând pentru un mini-recital. Acesta abordează o gama variată de genuri muzicale, de la muzică folk, uşoară, romanţe, până la propriile poezii, care le pune singur pe acorduri muzicale.

Premiat la „Cântarea României”


Încă de când era copil, viitorul poliţist a participat la numeroase festivaluri de muzică şi a câştigat, în 1984, menţiunea specială la „Cântarea României”. „Mama mea iubea romanţa şi cânta prin casă şi pe la prieteni. Ea mi-a insuflat dragostea de cântec şi poezie. Apoi în clasa a VII-a şi a VIII-a, la şcoala trei, l-am avut ca profesorul pe domnul Honoriu Andreescu. Acesta m-a făcut să iubesc lectura, poezie şi literatura în general”, povesteşte Dorin Ţurea. Poetul a fost un mare iubitor al Cenaclului Flacăra. „Ştiu să cânt majoritatea melodiilor celor de la cenaclu”, precizează acesta.
Poliţistul era internat la Spitalul Militar din Bucureşti, când s-a stins Adrian Păunescu, şi s-a învoit pentru a putea participa la funeralii. Dorin Ţurea spune că va publica un volum de poezii dedicat lui Păunescu. „Am scris 20 de poezii în timpul ultimelor zile de viaţă ale maestrului şi după moartea sa. De exemplu, <<Coridorul vieţii, coridorul morţii>> se referă la ceea ce am perceput de la etajul cinci al spitalului şi ceea ce am înţeles din imaginile de la televizor, în care apare şi chipul meu”, explică acesta. Iată câteva versuri din poezia amintită mai sus: „Citesc prea mult, dar asta-mi place/ Şi scriu puţin, iar somnul nu mă ia şi: Poc!/ Totu-i firesc, totu-i normal/ Mă aflu acum pe coridorul de spital.”

O poezie, în zece minute


Dorin Ţurea doreşte să publice mai multe volume de versuri pentru că, până acum, are peste 400 de poezii. „ Probabil vor fi în jur de patru-cinci volume, pentru că, totuşi, sunt destul de multe poezii. Ele se adună, pentru că scriu foarte multe. Scriu o poezie chiar şi în zece minute”, explică Ţurea. Poliţitul poate să scrie poezii   într-un timp record şi este inspirat de aproape orice situaţie sau loc în care se află. 
Profil
Născut: 27 aprilie 1969, Piteşti, judeţul Argeş
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti
Profesie: poliţist
Familie: căsătorit, are doi copii

Ce îi place

„În primul rând, îmi place muzica şi poezia. Îmi place să pescuiesc, îmi place fotbalul, tenisul de masă, deci sportul şi arta, adică tot ce e frumos”, explică acesta.

Ce nu îi place

„Nu îmi plac ipocrizia, necinstea şi oamenii cu mai multe feţe. Aceştia din urmă sunt din ce îi ce mai mulţi în ziua de astăzi”, spune dezamăgit poliţistul.

Întrebări şi răspunsuri

Cântaţi la nunţi sau la botezuri?

„Nu, cânt doar la ocazii speciale, poate şi la botezuri, dar doar la prieteni şi apropiaţi”, mai spune el.

Aveţi un model de urmat în viaţă?


“De la tatăl meu am învăţat să respect orice om, şi ,astfel, voi fi respectat şi eu. El a fost şeful de stat major al Apărării Civile din Alexandria şi a condus evenimentele din decembrie 1989 de aici”, povesteşte Dorin Ţurea. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite