Dansul popular teleormănean, dus mai departe de fiica lui Liviu Vasilică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Muguraşii” şi „Florile” de Teleorman  sunt cele două echipe de dansuri populare, care fac parte din Asociaţia Cultural-Artistică „Liviu Vasilică”.Livia Vasilică este profesoara coregrafă care îi învaţă pe micuţii de la „Muguraşi de Teleorman” şi pe cei mai mari de la „Flori de Teleorman”  pasul tradiţional de dans teleormănean.  Întreaga activitate este benevolă, iar Livia o face din dragoste

Asociaţia Cultural-Artistică „Liviu Vasilică” a luat fiinţă pe data de de 27 iulie 2005, iar scopul principal al acesteia este cercetarea, sprijinirea, promovarea şi valorificarea folclorului şi a tradiţiilor româneşti. Bazele asociaţiei au fost puse de membrii familiei regretatului interpret de muzică populară Liviu Vasilică. Astfel, asociaţia culturală şi-a propus să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti prin Şcoala de folclor. Aceasta îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea Liviei Vasilică, care doreşte să urmeze exemplul tatălui ei şi să reuşească să aducă copiii şi tinerii mai aproape de valorile culturii populare. „În cadrul asociaţiei, copiii au dobândit cunoştinţe despre portul tradiţional din Teleorman şi au învăţat dansuri populare. Sunt în jur de 20 de dansuri pe care le predau aici printre care: hora în două părţi, hora minţită, „bugeacul sărit şi şchiop”, „ bugeacul de la Plosca”, „jianul”, „sârba” şi multe altele”, a spus Livia Vasilică. 

„Muguraşii”şi ”Florile”, premiate la concursuri şi festivaluri


Echipa de dansuri populare „Muguraşi de Teleorman” este formată din copii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani. Peste 200 de copii au făcut parte din echipă, în cei cinci ani de când există „Muguraşii”. La ora actuală, ansamblul de dans este alcătuit din 15 copii, care au debutat pe scenă în cadrul Festivalului de folclor „Hai la hora mare”, desfăşurat anul trecut la Zimnicea. Deşi concursul era adresat elevilor de liceu, „Muguraşii” au reuşit să impresioneze juriul, care a decis să le acorde premiul special. Trupa de dansuri populare a câştigat şi locul I la la concursul interjudeţean „Reînviem tradiţia străbună”, care a avut loc în mai 2010. Copiii au obţinut încă două clasări pe primul loc, la concursul judeţean „Tinere talente muzicale” şi la festivalul judeţean al copiilor „Primii Paşi”, ambele desfăşurate la Alexandria. Cel mai recent trofeu câştigat de „Muguraşii de Teleorman” este premiul I la concursul judeţean  „Suflet de copil”. 


Ansamblul de dansuri „Flori de Teleorman” este format atât din elevi de la Liceul teoretic „A. I. Cuza” din Alexandria, cât şi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă din oraş.  Cei 10 elevi au reuşit să câştige în aproape doi ani de existenţă 10 premii la concursurile judeţene şi naţionale. Asociaţia „Liviu Vasilică” are un parteneriat cu C.S.E.I. şi  foloseşte sala de sport a acestuia pentru repetiţii. „Noi ne dorim un spaţiu propriu şi mulţumim celor de la centru că ne găzduiesc. Iar în continuare, vrem să păstrăm cât mai strictă tradiţia şi vrem ca elevii facă şi ei acest lucru mai departe. Adică, să fie tot o activitate benevolă pentru păstrarea tradiţiei teleormănene”, a spus Florina Vasilică, soţia regretatului interpret teleormănean.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite