Colecţionarii alexăndreni păstrează vie istoria şi cultura teleormăneană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaction Stângă, epsicopul Alexandriei şi Teleormanului, este preşedintele Secţiei Alexandria a Societăţii Numismatice Române şi vicepreşedintele organizaţiei naţionale. Asociaţia Filateliştilor din judeţul Teleorman este înfiinţată în data de 13 mai 1969, iar Secţia Alexandria a Societăţii Numismatice Române în mai 1998.

Cele două cluburi de colecţionari se întâlnesc o dată pe săptămână la Episcopia Alexandriei şi Teleormanului. Activitatea de bază a filateliştilor şi numismaţilor este schimbul de piese, a dublurilor şi a informaţiilor legate de anumite obiecte, pe care le-au aflat de la ultima întâlnire. Indiferent de ocupaţia de bază, fiecare dintre ei este pasionat de ambele domenii, pentru că au în comun  dragostea pentru istoria şi pentru cultura românească. Ceea ce strâng ei nu reprezintă un tezaur în sensul propriu al cuvântului, dar piesele se expun cu prilejul diferitelor evenimente.

Micile comori ale colecţionarilor

Unul dintre membrii, Victor Andreescu, de 34 de ani, colecţionează timbre poştale contemporane din perioada 1928-1947, dar şi ilustrate, litografii, medalii şi plachete cu familia regală, din perioada 1866-1947.
Alt colecţionar, Teodor Săceanu, de 29 de ani,  este orientat pe tematica judeţeană. Acesta strânge vederi, ilustrate şi litografii ale Teleormanului, din 1899 şi până în prezent. Colecţionează şi medalii legate de judeţ, în special cu familia domnitorului Alexandru Ghica, întemeietorul Alexandriei. Teodor adună şi timbre fiscale, încă de la primele emise, în 1856.
Ovidiu Voinea, secretarul de la numismatică, are o colecţie de monede, încă de la începuturile leului românesc. “Primii lei şi bani au fost emişi în anul 1867, sub Carol I. Eu am monede chiar din acel prim an al apariţiei monedei naţionale”, povesteşte acesta.
Aurel Ionescu este cel mai vechi membru al Societăţii Numismatice Române, secţia Alexandria şi cel mai vârstnic colecţionar de Eminescu din Alexandria şi Braşov. Încă de când avea 14 ani şi învăţa poezii cu Eminescu, Aurel Ionescu a început să strângă timbre şi diferite ilustrate. A reuşit până în prezent să adune peste 600 de volume cu şi despre Eminescu, 200 de medalii şi peste 15.000 de ştampile, plicuri ocazionale, materiale filatelice cu poetul naţional. „Ca o recunoaştere a meritelor mele am primit la Braşov medalia «Pana de aur a lui Mihai Eminescu», adică premiul I pe ţară pentru colecţionarea, conservarea şi prezentarea lui Eminescu", a spus colecţionarul.

Iniţiative culturale cu diferite ocazii

Cluburile au marcat anumite evenimente şi aniversări, legate de istoria şi cultura judeţului Teleorman. Acum doi ani, filateliştii au tipărit un plic cu filosoful reprezentativ al judeţului, Constantin Noica. În domeniul numismaticii, au bătut medalii care reprezentau figuri ale culturii şi istoriei din Teleorman, inclusiv cu Noica.Vara aceasta, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea renumitei soprane Hariclea Darclee, care a copilărit în Turnu Măgurele, numismaţii au realizat un proiect care s-a concretizat prin emiterea unei medalii aniversare la Monetaria Statului. Colecţionarii consideră iniţiativa lor un semn de admiraţie faţă de cea care a fost numită "Vocea de Aur a României ".

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite