Clubul colecţionarilor de timbre şi monede din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două cluburi de colecţionari se întâlnesc o dată pe săptămână la Episcopia Alexandriei. Galaction Stângă, Epsicopul Alexandriei, este preşedintele Secţiei Alexandria a Societăţii Numismatice Române, şi vicepreşedintele organizaţiei naţionale.

Asociaţia Filateliştilor din judeţul Teleorman este înfiinţată în data de 13 mai 1969, iar Secţia Alexandria a Societăţii Numismatice Române între 13 şi 15 mai 1998.

Expoziţii tematice în ţară 


  Activitatea de bază a filateţiştilor şi numismaţilor este schimbul de piese, a dublurilor, a informaţiilor legate de anumite obiecte, pe care le-au aflat de la ultima întâlnire. Indiferent de ocupaţia de bază, fiecare dintre ei este pasionat de ambele domenii. Unul din membrii, Victor Andreescu, 34 de ani, colecţionează timbre poştale contemporane din perioada 1928-1947, dar şi ilustrate, litografii, medalii şi plachete cu familia regală, din perioada 1866-1947. Alt colecţionar Teodor Săceanu, 29 de ani,  este orientat pe tematica judeţeană. Acesta strânge vederi, ilustrate şi litografii ale Teleormanului din perioada 1899-2010. Colecţionează şi medalii legate de judeţ din perioada 1840-2010, în special cu familia domnitorului Alexandru Ghica, întemeietorul Alexandriei. Teodor adună şi timbre fiscale, încă de la primele emise în 1856, până în prezent.
  Ceea ce strâng ei nu se constituie ca un tezaur, ele se expun cu prilejul unor evenimente. Aceste expuneri sunt tematice, iar fiecare vine cu ce doreşte. În cadrul întâlnirilor sunt stabilite participările la expoziţiile din ţară.  Trei colaboratori ai clubului au fost prezenţi, anul acesta în zilele de 25 şi 26 august, la o expoziţie naţională a colecţionarilor de insigne, de la Târgul Secuiesc. Au fost 10 teme la expoziţie, iar fiecare a participat la tema la care avea mai multe piese.

Iniţiative culturale


  În cadrul Societăţii Numismatice Române se abordează şi alte teme cum ar fi insignografia, sigilografia, heraldica, valeristica şi alte domenii.  În plus, atât din punct de vedere filatelic cât şi numismatic clubul a avut preocuparea de a marca anumite evenimente şi aniversări, legate de istoria şi cultura judeţului Teleorman. În 2009, Asociaţia Filateliştilor locală, a tipărit un plic, un întreg poştal, cu filosoful reprezentativ al judeţului, Constantin Noica. În domeniul numismaticii, au bătut medalii care reprezentau figuri ale culturii şi istoriei din Teleorman, inclusiv cu Noica. Anul trecut a fost rândul unei medalii cu Eminescu. Asta pentru că o parte din membrii  fac parte din gruparea Eminescu a SNR. Astfel, medalia a sărbătorit 140 de ani de publicarea poeziei „Epigonii”. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite