Cetatea Turris, aproape două mii de ani de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Turris
Cetatea Turris

La Turnu Măgurele, pe malul stâng al Dunării dăinuie şi astăzi rămăşiţele cetăţii Turris, una dintre cele mai vechi vestigii din judeţ. Pentru toţi cei care au ajuns în oraşul teleormănean de la Dunăre, cetatea reprezintă un punct de atracţie.

Alexăndrenii care vor să viziteze un loc plin de istorie pot face o plimbare în week-end până la Turnu Măgurele, pentru a vedea cetatea Turris. Situată în apropierea oraşului Turnu Măgurele, pe malul stâng al Dunării, cetatea are o istorie de aproape 2000 de ani, care pleacă din perioada romană.


Istoricii spun că prima atestare a cetăţii de pe malul stâng al Dunării apare din secolul II d.H, în analele vremii fiind menţionată ca o „puternică fortificaţie”. Istoria arată că pe ruinele acestei fortificaţii a fost ridicată cetatea lui Constantin cel Mare, în secolul IV d.H. Se pare că locul de lângă malul Dunării a fost preferat de înaintaşi, dovadă faptul că, peste alte câteva sute de ani, pe locul ruinelor cetăţii lui Constantin cel Mare, s-a ridicat o altă cetate. Decizia de a suprapune cetatea peste cea romană a aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1393). „ Cetatea Turnu a jucat un rol important în sistemul defensiv al Ţării Româneşti, mai ales în perioada domniei lui Mircea cel Bătrân, când  voievodul ridicase pavăză împotriva ameninţării otomane din sudul Dunării” spune profesorul de istorie pensionar Marin Dună.


La sfârşitul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a intrat sub stăpânire otomană. Abia în 1829 raiaua Turnu a fost părăsită de turci şi cetatea a fost restituită Ţării Româneşti, după ce trecuse printr-un incendiu care a distrus-o. 

Loc de pelerinaj pentru elevi


Turnenii se mândresc cu vestigiile rămase în oraş, iar cetatea este de ani buni loc de pelerinaj pentru toţi elevii din oraş, aduşi aici de dascălii lor pentru a cunoaşte istoria locului. “ Pentru noi cetatea este un simbol al oraşului şi ar fi păcat pentru toţi cei care vin în oraş să nu treacă pe aici. Îţi dă aşa un sentiment, să vezi cât a rezistat în timp cetatea asta”, ne-a spus Vasile Oprea, un turnean de 63 de ani. Şi alexăndrenii au auzit de vestita cetate şi par dispuşi să dea o fugă până la Dunăre ca să vadă acest loc încărcat de istorie . “ M-am gândit de multe ori să merg cu familia, într-un week-end, cred că merită văzut, e şi o zonă frumoasă acolo, lângă Dunăre”, ne-a spus Vlad Simion, un alexăndrean de 33 de ani.   

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite