Centrul comercial al oraşului pustiit de chiriile mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiile comericiale, interzise de chiriile prea mari
Spaţiile comericiale, interzise de chiriile prea mari

Din cele 30 de  spaţii comerciale de pe strada Libertăţii, tronsonul cuprins între străzile Ion Creangă şi Av. Alexandru Colfescu, 10 sunt goale.Agenţii imobiliari spun că patronii au abandonat spaţiile din zona centrală din  cauza chiriilor foarte mari, preferând zone mai mărginaşe, cu chirii mai mici.

Centrul Alexandriei, mai exact zona pietonală de pe strada Libertăţii, are zilele acestea o imagine dezolantă. În locul magazinelor în care anul trecut se vindeau electrocasnice, haine sau cărţi acum sunt spaţii goale. Firmele care ocupau spaţiile comerciale din centrul oraşului au început să dispară, rând pe rând, la sfârşitul anului trecut. Motivul? Chiriile prea mari şi declinul economic care a făcut ca şi vânzările să scadă şi să nu mai poată plăti chiriile. Magazinele s-au mutat în zone mai mărginaşe ale oraşului, unde chiriile sunt mult mai mici.

Singura agenţie imobiliară din oraş, Logic Intermed, a prezentat pentru Adevărul de Seară, o situaţie a chiriilor din oraş, confirmând faptul că în zona centrală, tarifele sunt mai mult decât duble, faţă de alte zone ale oraşului. „ Preţurile se calculează pe metru pătrat. În zona centrală a Alexandriei, tariful poate ajunge la  20 de euro pe metru pătrat, iar în zonele mai mărginaşe, se închiriază cu 6 -7 euro pe metru pătrat, prin agenţie. În zona centrală, sunt preţuri apropiate de cele din Bucureşti, foarte mulţi clienţi ne spun acest lucru, dar asta este piaţa” ne-a mai spus reprezentanta agenţiei Logic Intermed. 


Majoritatea spaţiilor din centrul Alexandriei, care au rămas neocupate, au suprafeţe mari, de 200 sau 300 de m.p., chiria lunară, la preţul de 20 de euro pe metru pătrat, poate ajunge până la 5000 de euro. Firmele care au mai rămas în spaţiile de pe straada Libertăţii abia fac faţă chiriilor. Costel Neacşu , proprietarul magazinului de tip outlet este printre puţinii agenţi care încă mai rezistă în zona centrală, deşi recunoaşte că îi este foarte greu să susţină chiria : „ 20 de euro pe m.p.mi se pare o chirie foarte mare pentru potenţialul oraşului ne descurcăm destul de greu. Dacă vom găsi într-o zonă acceptabilă ceva mai ieftin, ne vom muta” ne-a spus patronul outlet-ului.

Cei aflaţi în căutare de spaţii, ocolesc zona centrală


Agenţia imobiliară nu primeşte solicitări în ceea ce priveşte spaţiile comerciale din zona centrală. Agenţii economici care caută spaţii de închiriat, ocolesc această zonă. „ Am văzut un spaţiu de 250 de m.p chiar pe strada Libertăţii. La 20 de euro pe m.p. ar însemna să dau 5000 de euro pe lună, ceea ce înseamnă 20.000 de lei. Ce vânzare să fac eu pe lună ca să îmi permit să plăteasc o asemenea chirie” ne-a spus Savin Pietreanu, un tânăr întreprinzător aflat în căutarea unui spaţiu pentru un magazin de tip fast-food. Dacă valorile actuale ale chiriilor se vor menţine, zona centrală nu va redeveni prea curând zona comercială care a fost.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite