Biserica Serdăreasa , cel mai vechi lăcaş de cult din Roşiorii de Vede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Serdăreasa
Biserica Serdăreasa

Alexăndrenii care vor să viziteze oraşul Roşiorii de Vede, nu trebuie să rateze cel mai vechi lăcaş de cult de aici, Biserica Serdăreasa. Lăcaşul se află pe lista monumentelor istorice, fiind înfiinţat în 1830.

 Numele cele mai vechi biserici din Roşiorii de Vede, care poartă acum hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este strâns legat de numele întemeietorilor ei, serdarul Marin Butculescu şi soţia lui, Maria. Serdarul, slujitor al Curţii Domneşti, a început construcţia bisericii în primăvara anului 1830, pe locul mănăstirii Ruşii de Vede, dar a murit la scurt timp şi construcţia a fost continuată de soţia aceastuia, serdăreasa. De aici vine numele Bisericii „ Sf  Împăraţi –Serdăreasa”.

  Biserica a avut iniţial formă de navă, era mult mai scundă decât în prezent, avea acoperişul de sită şi nu avea pridvor la intrare. Din vechea biserică din 1832 se mai păstrează puţine lucruri: „ A mai rămas un fragment de frescă cu fiii serdarului, Nicolae şi Emanoil, pe peretele sudic, îmbrăcaţi în uniforma militară a epocii” poveşteşte istoricul Argentin St. Porumbeanu.


 Biserica a fost vreme de mulţi ani cel mai  vizitat lăcaş de cult din oraş, dar după 1870, din lipsă de preoţi, a devenit o filială a unei alte biserici din Roşiorii de Vede, biserica „ Sfântul Ioan”. În timp, lăcaşul s-a deteriorat şi prin 1922 oficialităţile vremii au început demersuri pentru consolidarea ei. Printre cei care au solicitat sprijinul bisericii s-a numărat preotul şi scriitorul Gala Galaction. „ Acesta a fost impresionat de starea bisericii, a făcut un apel călduros adesat opiniei publice pentru salvarea ei” povesteşte Argentin Porumbeanu. Marea renovarea  a lăcaşului a  avut loc între 1945-1946. Zidurile s-au înălţat atunci cu doi metri, au fost construite două abside laterale şi s-a renovat pictura.


Lăcaşul a fost devastat de cutremurul din 1977 şi abia în 1983 a fost din nou renovat. „ În ultimii ani , preotul paroh Emil Lazăr, ajutat de preoţii Tudor Răduca şi Enache Dănuţ a adus îmbunătăţiri  lăcaşului de cult. Aici s-a înfiinţat un cor al bisericii, având ca protagonişti pe profesoara roşioreană Toma Alina Talid şi teologul Cojocaru Daniel” mai spune Agentin Porumbeanu, profesorul care a dedicat mult timp istorii acestei biserici.


Alexăndrenii cunosc istoria bisericii din Roşiori


  Mulţi dintre alexăndrenii trecuţi de prima tinereţe au auzit povestea bisericii din Roşiorii de Vede şi au fost cel puţin o dată să o viziteze. „ Ştiu biserica este foarte frumoasă. Am fost de mai multe ori şi îndemn pe cei care nu au văzut-o să se ducă. Are o istorie de sute de ani, pentru că pe locul ei a fost şi o mănăstire” nea spus Costică Popovici, un alexăndrean de 61 de ani.
Biserica din Roşiorii de Vede este deschisă pe perioada weekend-ului pentru toţi cei care vor să o viziteze sau să participe la slujbă.




Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite