Atenţie la carnea de porc, dacă aţi ţinut post!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul nutriţionist, Marius Burtea
Medicul nutriţionist, Marius Burtea

Peste 100 de alexăndreni ajung zilnic la spital,în perioada sărbătorilor, din cauza abuzurilor alimentare. Carnea de porc, consumată  în cantităţi mari, este cea mai periculoasă pentru cei care au ţinut post. Alte categorii de persoane care riscă să ajungă la spital din cauza excesului de produse de porc sunt cei cu probleme digestive, biliare şi cardiace.

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, vin peste 100 de alexăndreni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, cu afecţiuni cauzate de regimul alimentar. Peste jumătate din aceştia se prezintă la camera de gardă cu ulcer, în cazul bărbaţilor, sau probleme la vezica biliară, în cazul femeilor. Medicii spun că pentru a preveni ulcerul trebuie evitatate alcoolul şi condimentele. „ Excesul de alcool şi abuzul de condimente: piper, usturoi, care sunt folosite la preparatele de porc, sunt principala cauză în cazul ulcerului. Problemele biliare, la femei, sunt declanşate de consumul de ouă în exces, pentru că sunt foarte folosite  în această perioadă la tot felul de maioneze. De asemenea, sunt contraindicate pentru evitarea afecţiunilor biliare, ciocolata şi carnea grasă”, explică medicul nutriţionist Marius Burtea.

Cei care au postit sunt mai vulnerabili exceselor alimentare

Medicii recomandă celor care au ţinut post să nu consume alimente greu de digerat, cum ar fi carnea de porc. În plus, aceştia sfătuiesc persoanele în cauză să nu consume mai mult de un tip de preparat de porc la o masă. “ Cei care au postit sunt în general vârstnici care au probleme cardiace sau digestive. În plus, după post, stomacul iese dintr-o perioadă de repaos. Pentru ei, este recomandat să mănânce doar un fel de mâncare de porc la o masă. De exemplu, la prânz nu pot să mănânc şi  ciorbă de porc şi friptură la tavă. Să încerce ca unul dintre cele două feluri să fie de pasăre sau o mâncare de legume. Foarte important este să nu lipsească de la nicio masă măcar un fruct”, recomandă medicul nutriţionist.  

Aproximativ 20% dintre persoanele care ajung la spital în perioada sărbătorilor suferă de ocluzie intestinală, caz ce necesită intervenţie chirurgicală. “Ocluzia intestinală, sau încurcătura de maţe, cum este cunoscută în popor, este cauzată de excesul de alimente. În perioada Crăciunului, oamenii obişnuiesc să mănânce alimente greu de digerat la o singură masă: friptură de porc, preparate specifice, tobă, cârnaţi, sarmale. Sfatul meu este, ca şi în cazul celor care au postit, să nu mănânce la o masă, mai multe feluri din cane de porc”, mai spune medicul nutriţionist.

Cardiacii şi diabeticii trebuie să reziste tentaţiilor culinare

Persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau diabet, riscă de asemenea să ajungă la spital în această perioadă, dacă nu respectă un regim alimentar corespunzător. Specialiştii recomadă cardiacilor să evite consumul alimentelor cu multă sare şi să suplimenteze tratamentul diuretic, pentru a elimina sarea din organism. Diabeticii sunt sfătuiţi să evite excesul de dulce.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite