Ana Neciu, profesoara olimpicilor naţionali la agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Neciu este profesoară de agricultură şi horticultură la Grupul Şcolar Agricol de mai bine 20 de ani.  De-a lungul timpului, profesoara a  avut peste 15 elevi care s-au calificat la olimpiadele naţionale de agricultură. Din aceştia mai mult de jumătate au obţinut premii sau menţiuni la aceste competiţii naţionale.

Rezultatele la olimpiade sunt cu atât mai remarcabile cu cât, un singur participant din judeţ se duce la faza naţională. „Pe lângă pregătirea de bază a elevilor conform programelor de la minister, am fost  preocupată de aceste olimpiade şcolare. Am participat ca profesor pregătitor  şi, în general, am avut rezultate la faza naţională”, explică Ana Neciu.

Trei premii naţionale, în trei ani


Profesoara, care a pregătit elevi la olimpiadele de tehnician în agricultură, a avut cea mai recentă realizare, anul trecut, prin eleva Florentina Măgureanu. Aceasta a obţinut locul II, la olimpiada naţională, atât în 2010, cât şi în 2009. Astfel, fosta elevă a profesoarei Ana Neciu, s-a clasat pe locul II în topul „Olimpicii Teleormanului” , realizat de Consiliul Judeţean. „Mi se pare o performanţă, pentru că, din punctul de vedere al specialităţii, olimpiada este o provocare, în sensul că ne putem afirma cu pregătirea pe care o facem la şcoală. Ne putem afirma atât din punct de vedere teoretic, cât şi din punct de vedere practic ”, afirmă profesoara. Prin urmare, munca pe care profesoara îndrumătoare Neciu o face cu elevii, se deosebeşte de materiile care implică doar o predare a teoriei  şi prespune şi o transmitere de deprinderi practice, sau de execuţie. „Lucrările practice de la această olimpiadă sunt legate  de culturile agricole şi horticole, care presupun: înfiinţare, îngrijire şi recoltare. Acestea sunt lucrări manuale, dar există şi lucrări mecanice . Trebuie să cunoşti maşinile cu care execuţi lucrările, de exemplu să ştii să lucrezi o semănătoare”, explică Ana Neciu.  În 2008, profesoara de la G.S.A. , a mai pregătit o elevă care a obţinut rezultate foarte bune la olimpada naţională de tehnician în agricultură.Este vorba de Anda Vasilescu a câştigat tot premiul al II-lea. 


Îndrumă elevii către protecţia mediului


Ana Neciu a desfăşurat mai multe proiecte educative legate de protecţia mediului. „ Acestea au constat în activităţi de voluntariat, împreună cu elevii de la G.S.A. Am participat la plantare de pomi, curăţenia pe râul Vedea, împreună cu Garda de Mediu”, spune aceasta.  Profesoara i-a mobilizat pe elevi şi cu ocazia campaniei de strângere a gunoaielor „Let’s do it”. Astfel, voluntarii de la agricol au ajutat la curăţarea pădurii de lângă fabrica de rulmenţi.
Profesoara de la G.S.A. a fost cooptată şi în primul program PHARE, unde a contribuit la elaborarea curicumului şcolar pentru specialităţile din agricultură şi horticultură. 

Profil
Născut: 14 august 1960, Călimăneşti, judeţul Vâlcea
Studii: Facultatea de Horticultură din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălceascu” din Bucureşti
Profesie: profesoară de agricultură şi horticultură
Familie: căsătorită, are doi băieţi, de 22 şi 25 de ani

Ce îi place

Îmi plac acţiunile desfăşurate pentru binele omului, acţiunile umanitare, pentru că sunt foarte multe probleme. Îmi plac excursiile, dar nu prea am avut parte de ele. Îmi place să urmăresc şi emisiunile de la televizor, când am timp.

Ce nu îi place

Nu îmi place politica şi nedreptatea. Nu îmi plac vremurile pe care le trăim pentru că sunt foarte zbumucimate, pline de surprize, imprevizibile.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi reuşit să schimbaţi mentalitatea elevilor cu privire la protejarea mediului?

Da, undeva, acolo simţi că pui o cărămidă nu de conţinut specific, teoretic, ci o cărămidă spirituală.

Ce planuri sau gânduri pentru viitor aveţi?

Planurile de viitor poţi să ţi le faci, atunci când ai un pic de stabilitate. Mi se pare că este o perioadă instabiliă. Dar încerc să fac tot ce am făcut şi până acum în folosul copiilor. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite