Alexandru Buliga-impiegatul de mişcare pasionat de pomicultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Buliga lucrează de mai bine de 20 de ani ca impiegat de mişcare în Teleorman. Acesta este un model de profesionalism şi de seriozitate pentru colegii ceferişti. Alexandru Buliga este de părere că impiegatul este „oglinda gării” prin ţinută şi expresie. Acesta opreşte şi coordonează trenurile în gara din Alexandria de peste 12 ani.

 După liceu, Alexandru Buliga a vrut să dea la facultate, dar nu a reuşit să intre. Astfel, ca orice om al muncii din perioada comunistă a trebuit să îşi găsească o meserie. Atunci s-a angajat ca şi impiegat de mişcare, după ce a absovit două cursuri de pregătire. Primul curs a fost de magazioner după care de impiegat de mişcare. „Aşa era atunci ierarhia. Nu puteai să faci munca de sus dacă nu ştiai munca de jos. Trebuia să urmezi nişte paşi bine stabiliţi. Se pleca de la ideea că un superior trebuie să ştie ce fac ceilalţi, pentru ai putea ajuta la nevoie” spune Buliga.
  Aceasta a început cariera de ceferist în Gara de Nord din Roşiorii Vede, iar apoi a continuat la cea de Est. Alexandru a lucrat 10 ani în gările din Roşiorii de Vede şi datorită faptului că făcea naveta, fiind stabilit în Alexandria, s-a mutat în gara reşedinţei de judeţ. „Pe vremea aceea nu erau atâtea mijloace de transport de persoane, nu erau microbuze şi atâtea trenuri de călători. Plus că trebuia să vin să mă ocup de copil, să îi dau o educaţie, să îl supraveghez. La vârsta aceea încep tot felul de tentaţii” povesteşte impiegatul.

Impiegatul ştie tot ce mişcă in gară

  Rolul lui Alexandru Buliga, ca şi impiegat, este să dirijeze, să primească şi să expedieze trenurile de marfă şi de călători. Practic, acesta supraveghează întreaga activitate la nivelul staţiei de cale ferată. În plus, verifică tot timpul personalul din subordine şi supraveghează pentru o bună desfăşurare a circulaţiei trenurilor. Buliga ţine tot timpul legătura cu mecanicii de locomotivă, iar aceştia au nevoie de permisiunea sa pentre a trece sau a opri în gară. „ Activitatea mea se desfăşoară după reguli şi regulamente foarte complexe şi vaste” explică impiegatul.

Alexandru Buliga este pomicultor amator  

  Impiegatul se ocupă de pomicultură în timpul liber. Acesta are o mică livadă de 40 de pomi fructiferi altoiţi, în comuna Peretu. „Eu mă ocup de toate lucrările specifice: tăieri, tratamente şi cules. Livada îmi asigură necesarul de fructe pentru casă. Am toate sortimentele de fructe, de la cele comune, meri, peri, nuci până la migdal, alun, rodie sau viţă altoită” spune Alexandru Buliga. El a învăţat meseria de pomicultor de bunicul său care i-a dat noţiunile bază. „ Am o satisfacţie deosebită când văd cum se dezvoltă fructul, pornind de la o simplă floare” zice Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Este adevărat că impiegatul trebuie să aibe o anumită postură când dă comandă trenului?
 Impiegatul trebuie să dea dovadă de seriozitate. Nu pot să stau zâmbitor.


Ce se întâmplă dacă faceţi o greşeală?
În meseria asta totul trebuie să iasă ca la carte. Dacă ai făcut o mică greşeală, a doua zi nu se mai poate repara pentru că este în joc viaţa oamenilor, a călătorilor. Regulamentele pe care le avem noi aici sunt ca un fel de cod penal, tot ce facem greşit se încadrează ca o sancţiune

Profil
Născut: 11 august 1961, Roşiorii de Vede
Studii: Şcoala tehnică de impiegaţi de la Craiova
Profesie: impiegat de mişcare
Familie: căsătorit, are un băiat, student, de 21 de ani

Ce îi place
  Îmi plac drumeţiile şi plimbările în aer liber. Mai îmi place muzica clasică, în special Strauss, iar din literatură românească îl citesc mereu cu plăcere pe Marin Preda.
Ce nu îi place
  Nu îmi plac minciuna, ipocrizia şi oamenii leneşi şi îngâmfaţi care sunt atotştiutori şi nu au pic de cultură. Aceştia se angajează în nişte discuţii care îi depăşesc.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite