Traian Merca este cel mai vechi geamgiu din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică această meserie pe care a învăţat-o de la tatăl lui, de peste 35 de ani. Pe lângă geamuri şi oglinzi, se ocupă şi de înrămări de icoane, tablouri şi goblene. Multe dintre bisericile din judeţ au icoane înrămate de Traian Merca

Traian Merca este născut în Cluj Napoca dar s-a stabilit în Alexandria în urmă cu 35 de ani, pentru a practica meseria de geamgiu. „Venisem în Alexandria la nişte rude şi am aflat că se pensionaseră doi geamgii de la Cooperativa Unirea. Astfel, prin 1975 am ajunsă să lucrez la cooperativă şi am rămas în Alexandria", îşi aminteşte geamgiul. Din 1989 a început să lucreze pe cont propriu, iar în 1992 s-a privatizat, făcându-şi propriul atelier, pe care îl deţine şi astăzi.
Nea Traian a învăţat meseria de la tatăl lui. „Această meserie se învaţă din tată în fiu. Eu am învăţat-o de la tata şi l-a rândul meu am transmis-o fiului meu, care o va duce mai departe. Asta am considerat că îmi place şi asta am făcut. Ca să reuşeşti, trebuie în primul rând să o faci din plăcere şi ai nevoie de foarte multă răbdare. Eu nu suport să vină un om în atelierul meu şi să plece nemulţumit. În momentul de faţă sunt cel mai vechi geamgiu din Alexandria", spune acesta.

„Meseria evoluează, iar nevoile oamenilor se schimbă"

La atelierul lui nea Traian oamenii nu vin numai pentru geamuri şi oglinzi, ci vin şi pentru a-şi înrăma diverse tablouri sau goblene. „Meseria evoluează, nevoile oamenilor se schimbă, iar noi trebuie să ne adaptăm. Oamenii vin cu goblenuri şi cu tablouri să le punem în ramă. Înainte lucram cu cuie, dura mult mai mult. Acum tehnica ne permite să ne mişcăm mult mai repede. Lucrăm cu capse şi cu lipituri. Ne-am făcut şi un site, să ne găsească oamenii mai uşor", spune geamgiul.
Pentru înrămarea goblenurilor vin oameni din tot judeţul. Şi pictorii care îşi pregătesc tablourile pentru expoziţii trec pragul atelierului lui nea Traian. „Pentru goblenuri am o gamă foarte largă de rame şi passpartout-uri şi tot timpul găsim o combinaţie de culori pentru ca omul să plece mulţumit. Am o colaborare foarte bună şi cu pictorii, care vin să le înrămez tablourile pentru expoziţii" mai spune nea Traian.

Rame pentru icoanele din episcopie şi pentru bisericile din judeţ

Printre clienţii geamgiului se numără şi bisericile din judeţ şi chiar episcopia. „Am făcut rame pentru toată episcopia şi peste 300 de rame pentru icoanele bisericilor din tot judeţul. Emblema noastră apare pe spatele acestor icoane şi oamenii care le văd, vin să ne caute", spune Traian Merca. Meseria de geamgiu aduce un profit destul de bun, dacă îşi respecţi clienţii, după cum spune nea Traian. „Este o afacere profitabilă. Nu să te îmbogăţeşti, dar îţi oferă un nivel de trai decent. Noi încercăm tot timpul să ne mulţumim clienţii. De multe ori s-a întâmplat să vină un client când închideam şi ne-am întors pentru a-i onora comanda", mai spune geamgiul.

Profil
Născut: 19 decembrie 1954, Cluj-Napoca
Studii: Liceul Agricol din Alexandria
Ocupaţie: geamgiu
Familie: este căsătorit, are doi copii şi o nepoată

Ce-i place
„Îmi place să petrec. De asemenea îmi plac foarte mult plimbările, în special la munte. Acolo mă simt cel mai bine. Îmi pare rău că nu am timp să merg mai des pe acolo".

Ce nu-i place
„Nu-mi place cearta şi încerc de fiecare dată să o evit. Prefer să las de la mine decât să se ajungă la ceartă".

Este periculoasă meseria pe care o practicaţi?
T.M.:"Meseria asta nu e o joacă. Trebuie să fii foarte atent când manipulezi sticla. În atelierul meu nu se acceptă ca cineva sa fie băut. Cel mai mic moment de neatenţie poate provoca o accidentare gravă".

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite