Teatru francez la Romfra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de prietenie româno-franceză Romfra este singurul loc din judeţ unde se pot face cursuri de teatru francez. Copiii vin aici pentru a pune în scenă diverse piese de teatru în limba franceză, pentru a cânta şi pentru a învăţa noţiuni de limba franceză, totul fiind gratuit

Atelierul de teatru francez există la Romfra încă de la înfiinţarea instituţiei în Alexandria, în urmă cu aproape 20 de ani. Sute de copii au trecut de-a lungul timpului pragurile atelierului de teatru francez, o mare parte dintre ei ajungând chiar să urmeze o carieră în domeniu. „Foarte mulţi copii au venit la acest atelier de-a lungul timpului. O tradiţie bună pentru participarea la acest atelier o are Liceul Al.I. Cuza. Mulţi dintre copii s-au ataşat de limba franceză, prin teatru. Avem un fost elev care este conferenţiar universitar la Paris, sau o elevă care a ajuns translatoare la Bruxelles. Chiar dacă nu au făcut carieră în teatru, unii au obţinut burse în Franţa sau în alte ţări francofone", a spus Maria Folică, animator la atelierul de teatru şi membru fondator al asociaţiei Romfra.

Turnee în străinătate

La începutul fiecărui an şcolar, se fac înscrierile şi se stabilesc piesele de teatru la care se va lucra. Aproximativ 15-20 de elevi frecventează anual atelierul de teatru francez de la Romfra. „În calitate de membru fondator al asociaţiei, sunt foarte interesată de bunul mers al acestei instituţii. La începutul fiecărui an şcolar facem o convocare. Alegem apoi împreună cu membrii atelierului piesele pe care vom juca. În ultimii ani am avut, alături de autorii francezi şi autori români ale căror piese le-am transpus în limba franceză. În prezent ne pregătim pentru Ziua Internaţională a Francofoniei, care se va sărbători pe 20 martie.", a mai spus Maria Folică.
Copii pregătiţi la atelierul de teatru francez au mers în turnee în străinătate, unde au reuşit de fiecare dată să obţină apreciera celor care i-au urmărit. „Era o perioadă în care făceam turnee şi în străinătate. Îmi amintesc în urmă cu patru ani când am fost în sudul Franţei la asociaţia <<Miss Terre>>, la ziua asociaţiilor din acea zonă. Era foartă multă lume, un public impresionant. În momentul în care copiii au început să cânte imnul uniunii europene în limba franceză, toată sala s-a ridicat în picioare. Ne-am simţit extraordinar", a mai spus Maria Folică.

Copiii sunt foarte încântaţi de atelierul de teatru francez

Elevii care frecventează cursurile atelierului sunt foarte încântaţi de ceea ce învaţă şi spun că îi ajută foarte mult şi la şcoală. „Am început să vin la teatru în urmă cu patru ani, în clasa a cincea, când am început să fac şi limba franceză la şcoală. Prin intermediul teatrului şi al cântecelor am învăţat mult mai uşor limba franceză şi pot spune că mi-am petrecut timpul într-un mod plăcut", a spus Adela Caliţescu, unul dintre elevii înscrişi la atelierul de teatru.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite