Romulus Toma, o viaţă în slujba promovării culturii teleormănene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romulus Toma
Romulus Toma

În activitatea sa, profesorul a promovat obiceiurile şi oamenii de valoare ai judeţului, reuşind să obţină locuri fruntaşe la concursuri naţionale şi internaţionale.De asemenea a publicat şapte cărţi de poezii.

Romulus Toma şi-a început cariera ca profesor de limba şi literatura română la şcoala din Buzescu unde timp de nouă ani a fost şi director al instituţiei. De-a lunul timpului a publicat poezii în numeroase reviste de literatură, iar până în prezent a lansat până în prezent şapte volume de poezii. În anul 1980 s-a angajat la Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Teleorman, ca specialist în probleme de literatură şi regie artistică. Zece ani mai târziu a ajuns directorul Centrului Judeţean de Conservare. „Am militat pentru descoperirea şi promovarea tradiţiilor populare şi a creatorilor de artă populară, organizând pentru prima dată în viaţa culturală a judeţului, expoziţii de măşti şi de artă populară în lemn, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la care au participat personalităţi culturale şi politice", spune profesorul.

L-a descoperit pe Liviu Vasilică

În activitatea sa la centrul de conservare, profesorul Toma se mândreşte cu faptul că a descoperit şi promovat solişti de muzică populară care au ajuns cunoscuţi la nivel naţional. „Am descoperit o serie de artişti care au făcut şi fac în continuare cinste judeţului nostru. În 1981 l-am promovat pe cunoscutul şi regretatul Liviu Vasilică şi i-am creat stilul atât de cunoscut şi inconfundabil. Au urmat şi alţii, ca Gelu Voicu, pe care l-am descoperit la liceul din Olteni, Nicuşor Iordan, Puiu Simion şi mulţi alţii", mai spune profesorul.
În anul 1992 a realizat pentru prima oară în România, un scenariu al obiceiului „Dragobetele", cu formaţia de artişti populari din Năsturelu. „Cu această ocazie am realizat şi un scurt-metraj intitulat „Dragobetele", cu sprijinul Posturilor TV Antena 1 şi TV RCS Alexandria", a mai spus profesorul.
Romulus Toma a pregătit de-a lungul activităţii lui de director al Centrului de Conservare, formaţii de satiră şi umor în localităţile Nanov şi Ştorobăneasa cu care a obţinut locuri fruntaşe la nivel naţional. „În calitate de textier şi regizor am abordat în conţinutul textelor noastre, o tematică îndrăzneaţă chiar în vremea regimului Ceauşescu, criticând anumite <<tare>> ale societăţii. Interpretarea noastră a fost apreciată şi am câştigat trofeul concursului <<Mărul de aur>> de la Bistriţa Năsăud şi <<Constantin Tănase>> de la Vaslui, alături de multe alte premii doi şi trei", povesteşte Toma.

A revigorat activitatea culturală la sate

Provesorul a pus accent şi pe activitatea culturală de la sate, prin promovarea obiceiurilor vechi şi uitate precum „Drăgaica", „Govia" şi „Căluşul". „Am creat ansamblul folcloric decântece şi dansuri <<Hora Satului>>. În 2003 am reprezentat România la un simpozion internaţional despre tradiţii şi obiceiuri de vară, la Budapesta, alături de alte 17 ţări. Având cea mai bună reprezentare artistică, am câştigat trofeul festivalului. În semn de apreciere, ambasadorul României, Petre Kordoş, ne-a felicitat şi ne-a invitat la o masă protocolară", povesteşte profesorul Toma.

Profil
Născut: 1 februarie 1944, comuna Buzescu (Teleorman)
Studii: Facultatea de filologie din cadrul Universităţii Craiova
Familie: Este căsătorit, are un băiat şi două nepoate

Ce-i place
„Îmi place dreptatea, adevărul cinstea şi altruismul. Îmi plac oamenii care dau dovadă de bun simţ şi care sunt iubitori de frumos".

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, ipocrizia, demagogia şi oportunismul. Întotdeauna am încercat să evit astfel de persoane".

Ce temă au poeziile dumneavoastră?
R.T.:"Creaţia mea poetică este inspirată din viaţa socială, din sentimentele de dragoste pure şi mai ales, este o poezie a cetăţii"

Aţi obţinut premii pentru craţiile literare?
R.T:"Da. Am obţinut premiul întâi pentru proza scurtă la revista Luceafărul în 1961 şi premiul întâi la un concurs organizat în aceeaşi perioadă de Radiodifuziunea Română, precum şi alte premii pentru poezie la Revistele Familia, Argeş, etc. Am publicat în reviste şi ziare peste 800 de poezii".

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite