Revoltă la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Buzescu (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de enoriaşi din comuna Buzescu s-au adunat azi dimineaţă în curtea bisericii şi au protestat împotriva transferului preotului lor de suflet, Dragoş Ivănescu.

(UPDATE):   Liturghia de duminică de la biserica din Buzescu s-a terminat cu scandal şi huiduieli. Oamenii din comună au cerut explicaţii celor doi preoţi fraţi Ciprian şi Dan Moşu, cu privire la rocada preoţilor Dragoş Ivănescu şi Sorin Popa. Scandalul a început imediat după terminarea slujbei, când cei peste 50 de cetăţeni le-au cerut preoţilor să iasă în curtea bisericii pentru a le da o explicaţie cu privire la plecarea preotului Dragoş Ivănescu. Pentru că preoţii nu au dorit să iasă în curte, oamenii au intrat în biserică. Cei doi fraţi susţin că nu au avut niciun amestec în plecarea părintelui Dragoş. “Noi nu avem nicio putere să dăm afară pe nimeni. Părintele Dragoş a plecat de bunăvoie,” a explicat părintele Ciprian Moşu. La auzul spuselor acestuia, buzeştenii au începută să-i huiduie, strigând în cor că nu vor accepta o astfel de nedreptate. Văzând că nu îi pot linişti, deşi chiar viceprimarul comunei, Nicuşor Durlea le cerea oamenilor să se calmeze şi să poarte o discuţie civilizată, preoţii l-au chemat în ajutor pe părintele protoiereu al Alexandriei, Iancu Militaru.
Nici acesta nu a avut mai mult succes. În curtea bisericii, buzeştenii au făcut cerc în jurul reprezentantului Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. “Părintele Dragoş şi-a exprimat dorinţa de a fi singur la o parohie. Am luat în considerare cerera lui şi l-am transferat. Cererea a fost verbală, nu scrisă”, a spus protoiereul. Deşi nu a fost prezent la scandal, preotul Dragoş a fost contactat telefonic de reporterii ADS Alexandria pentru a-şi spune punctul de vedere. „Nu eu am cerut să plec de acolo. Nu am făcut nicio cerere. Practic, s-a făcut o ilegalitate, este o încălcare a codului muncii. Transferul trebuia făcut cu acordul părţilor. Părintele protopop mi-a pus decizia de trasfer în faţă şi m-a mutat la biserica din satul Găvăneşti, comuna Vităneşti. Dacă nu voi fi repus în funcţie, îi voi da în judecată”, a spus părintele Dragoş.
  

Acuzaţii grave la adresa preoţilor Moşu
Oamenii au făcut câteva declaraţii şoc la adresa celor doi fraţi preoţi. „Noi nu credem că a plecat preotul Dragoş de bună voie, ei l-au obligat. Noi ştim că ei nu îi dădeau niciun ban lui Dragoş şi chiar odată l-au şi bătut în altar. Popa Dragoş este un om bun, care ne ajută. Noi dăm 60 de lei cotizaţia la biserică şi dacă nu o dai nici nu vin la tine când ai nevoie”, ne-a spus Margareta Cociu. O altă săteancă revoltată de decizia Episcopiei ne-a spus unele lucruri care nu fac cinste unui preot. „Soţul meu a murit de curând. Când am avut pomană, preotul Dragoş nu era şi am zis să vină unul din ceilalţi doi. Dan Moşu a zis să ne ducem să îl luăm cu maşina, deşi stăteam la două străzi de biserică. Atunci i-am spus că şoferul maşinii tocmai a murit. Până la urmă nu a venit până nu ne-am dus”, a spus Chira Mihăilescu.
  

Făceau bani inclusiv din vânzarea lumânărilor
La biserica din Buzescu nu se acceptă decât un anumit tip de lumânări, cele care sunt la vânzare în biserică. „Nu ne lasă să venim cu lumânări din afară. Am venit odată şi mi-a spus să nu se mai repete. La Alexandria e 10 lei cel mai scump kilogram de lumânări, iar la noi 40 de lei. Pentru o înmormântare ne cer 200 de lei de preot şi ne taie chitanţe de 50 de lei. Părintele Dragoş nu face aşa ceva, zicea să dăm cât avem şi când avem”, ne-a spus şi Floarea Nejloveanu, o pensionară din sat.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite