Regionalizarea va lăsa Alexandria fără 7000 de salariaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teleormanul va face parte din Regiunea Muntenia alături de alte şase judeţe din sudul ţării, iar alexăndrenii vor merge la "capitală" în Ploieşti.Autorităţile locale spun că efectul regionalizării va fi devastator pentru Alexandria: 7000 de disponibilizaţi şi cheltuieli din buzunarul fiecărui cetăţean.

După proiectul de reorganizare administrativ- teritorială a României propus de Guvern, judeţul Teleorman va face parte din Regiunea Muntenia, alături de Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi. Cu o suprafaţă de 34.400 de km pătraţi şi cu 3.485.756 de locuitori, Regiunea Muntenia cu capitala la Ploieşti va fi a doua ca mărime dintre cele opt regiuni propuse de Guvern. Consiliile judeţene din judeţe vor dispărea şi odată cu ele, vor dispărea şi preşedinţii care le conduc, urmând ca regiunea să aibă un singur consiliu cu un preşedinte şi doi vicepreşedinţi. Actuala reşedinţă de judeţ a Teleormanului, Alexandria, ar deveni, după regionalizare un oraş micuţ dintr-un super judeţ.

Val de disponibilizări în sistemul bugetar

Autotrităţile alexăndrene resping proiectul şi spun că efectul va fi unul devastator pentru economia oraşului, şi aşa destul de precară. În opinia edilului-şef al Alexandriei, Victor Drăguşin, regionalizarea va lăsa pe drumuri aproape 7000 de alexăndreni. " Noi avem în prezent 7300 de angajaţi în sistemul bugetar. Lăsând la o parte profesorii şi cadrele militare, care vor rămâne pe posturi, cred că aproape 5000 de bugetari nu vor mai avea serviciu de anul viitor, dacă proiectul trece în actuala formulă. Dacă 5000 de bugetari rămân fără slujbe, puterea de cumpărare se va diminua drastic şi disponibilizările vor afecta şi domeniul privat, de unde estimez că vor pleca acasă alţi 2000 de alexăndreni", a spus primarul Victor Drăguşin. În opinia acestuia, regionalizarea va scoate bani din buzunarul fiecărui alexăndrean. " Acest lucru presupune schimbare de buletin, de permis, schimbarea contractelor cu furnizorii, a paşaportului, a tuturor documentelor. Am înţeles că pentru fiecare cetăţean efortul finciar va fi de 700 de lei", a mai spus primarul.

Sute de kilometri pentru un document

Nici edilii din mediul rural nu văd cu bine proiectul regionalizării şi cred că punerea acestuia în aplicare va face şi mai grea viaţa oamenilor de la ţară. " Un om din Pietroşani care are nevoie de un document pentru o afacere sau pentru altceva şi care acum mergea 50 de kilometri până la Alexandria, va merge sute de kilometric până la Ploieşti. Acum, Consiliul Judeţean avea în grijă 98 de localităţi, Consiliul Regional, va avea 1000 de localităţi. Cum să mai ajungă fonduri la Pietroşani?", ne-a spus şi edilul din Pietroşani, o comună din sudul judeţului.

CIFRA

7
Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu,Ialomiţa, Prahova şi Teleorman sunt cele şapte judeţe din Regiunea Muntenia care va avea capitala la Ploieşti.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite