Profesorul Onoriu Andreescu – cetăţean de onoare al oraşului Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onoriu Andreescu este alexăndrean get beget şi spune că nu s-a despărţit niciodată de vatra natală. El a primit astăzi distincţia de "cetăţean de onoare" al municipiului, în semn de respect şi recunoştinţă pentru întreaga activitate didactică şi culturală desfăşurată în slujba oraşului.

          "Acest titlu pe care i-l atribuim are doar semnificaţie onorifică. Este în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru activitatea pe care a desfăşurat-o", a spus Valentin Boboc, administratorul municipiului Alexandria.
          "Distincţia de cetăţean de onoare al oraşului, are pentru mine o importanţă deosebită. Ea constituie nu doar o recunoaştere partizană a unor calităţi sau a muncii depuse în diferite sectoare ştiinţifice sau culturale, ci răsplăteşte omul în sine, contribuţia adusă la promovarea valorilor cultural-artistice, ştiinţifice ale oraşului meu iubit", a spus profesorul.
          Acesta a lucrat peste 40 de ani în învăţământul teleormănean, ca profesor de limba şi literatura română, şi psihologie. Profesorul se mândreşte cu faptul că elevii lui au fost întotdeauna primii la admiterea în liceu şi facultate şi că aceştia au obţinut premii pe ţară la olimpiadele de limba şi literatura română. "Mulţi dintre poliţiştii din oraş sau din angajaţii primăriei sau ai diverselor instituţii publice din Alexandria au fost elevii mei", a spus profesorul. Elevii lui au obţinut locuri fruntaşe la nivel naţional în concursuri ca "Patrulele şcoalare de circulaţie", "Sanitarii pricepuţi", "Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei" şi alte concursuri cultural-artistice.
          Pe lângă aceste activităţi de bază, datorită pasiunii pentru cultură şi pentru evenimentele artistice, s-a implicat şi în muzică. Munca în domeniul cultural-artistic i-a plăcut încă din tinereţe, din perioada facultăţii, deşi el studia psihologia. "Am fost un tip enciclopedic, care a iubit arta şi ştiinţa în acelaşi timp. Am fost un autodidact în muzică şi ştiinţe care nu aveau legătură cu specializarea mea", a spus Andreescu.

     A fost dirijor de cor

          A fost deasemenea distins, în trecut, cu ordinul "Meritul Cultural", ordin recunoscut la nivel naţional ce se acordă pentru realizări deosebite în domeniul cultural, fiind singurul alexăndrean care a primit acest titlu. A obţinut diferite premii în concursurile cultural-artistice, în calitate de dirijor de cor sau instructor de formaţii artistice. Maestrul a înfiinţat Corul de Cameră al Sindicatului învăţământului Alexandria, alcătuit din învăţători şi profesori îndrăgostiţi de muzica corală. Cu acest cor, a obţinut numeroase premii şi disincţii la nivel naţional, iar în anul 1970 a obţinut premiul I la Festivalul "Dumitru "Chiriac" din Piteşti.
          O altă pasiune a profesorului, este matematica, pasiune pe care o are şi acum, la bătrâneţe. În prezent colaborează cu "Gazeta matematică" din Bucureşti, unde a publicat studii, articole şi probleme interesante, apreciate la nivel naţional.
Onoriu Andreescu, acum în vârstă de 82 de ani, a fost martor la dezvoltarea oraşului şi a crescut odată cu acesta. De-a lungul timpului a cunoscut personalităţi marcante din viaţa urbei. „Am avut norocul şi onoarea de a-l cunoaşte pe avocatul Alexandru Colfescu, primarul Alexandriei, care se înscria printre cei mai mari cântăreţi de operă români. Am cântat alături de el în corul catedralei <<Sfântul Alexandru>>, la bariton",îşi aminteşte profesorul.

Pasionat de parapsihologie şi hipnoză

          Andreescu a înfiinţat în trecut, mai multe cercuri de psihologie, parapsihologie şi hipnoză, prin care a ajutat foarte mulţi oameni. „Nu mi-a fost uşor pentru că în acea perioadă totul cădea sub ochiul vigilent al securităţii. Băieţii cu ochi albaştri erau lângă mine şi nu am putut să dezvolt prea mult această activitate", a spus profesorul

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite