Peste 1500 de note sub 5.00 la evaluarea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de absolvire a clasei a VIII-a s-a dovedit a fi destul de greu pentru aproape 20% dintre candidaţi care nu au reuşit să ia peste 5.00.Elevii de la ţară au luat note mai mici decât colegii lor de la oraş, iar fetele s-au dovedit a fi mai pregătite decât băieţii.

Cei 4053 de absolvenţi de clasa a VIII-a au aşteptat rezultatele evaluării cu sufletul la gură, dar notele finale nu au adus bucurie tuturor candidaţilor. Evaluarea Naţională s-a dovedit a fi o adevărată piatră de încercare pentru 1518 elevi, care nu au reuşit să ia note mai mari de 5.00. Atât la proba de limba română, cât şi la cea de matematică s-au dat note de 1.00, elevilor care în afară de nume, prenume şi şcoala de provenienţă nu au scris nimic pe foaia de examen. Au luat note cuprinse între 1 şi 1,99, 76 de elevi , majoritatea absolvenţi ai şcolilor din mediul rural teleormănean. Din cei 1518 elevi care au luat note mai mici de 5,00, cei mai mulţi provin din mediul rural. Fenomenul nu este nou. Fiecare examen naţional din ultimii ani a confirmat faptul că absolvenţii din mediul rural ies de pe băncile şcolilor mai slab pregătiţi decât colegii lor de la oraş. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, explicaţia ţine de mai mulţi factori. " Cei din mediul rural s-au pliat pe exigenţele examenului. Şi profesorii supraveghetori, şi evaluatorii au vrut să aibă o evaluare corectă. În ceea ce priveşte pregătirea elevilor din mediul rural, aici sunt mai mulţi factori. Pe de o parte, elevii nu au atâtea surse de informare, ca cei de la oraş. Sunt mai puţin ajutaţi de părinţi, sunt mai puţin supravegheaţi. Şi asta contează", ne-a spus Constantin Amarie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman.

Fetele, mai silitoare

Statistica făcută de IŞJ Teleorman arată că fetele au fost în acest an mai silitoare şi mai bine pregătite decât băieţii. Din cele 79 de note de 10, 56 au fost obţinute de fete. Tot fetele au luat şi cele mai multe medii cuprinse între 9 şi 9,99: 596 din totalul de 857 de medii.

Rezultatele sunt bune


Conducerea IŞJ Teleorman cataloghează rezultatele la Evaluarea Naţională drept unele bune. " Rezultatele la acest examen sunt bune. Promovabilitatea ar fi de 80%. Eu zic că aceste note reflectă realitatea şi calitatea învăţământului teleormănean", a mai spus şeful IŞJ.

CITAT
"Elevii din mediul rural sunt mai puţin ajutaţi de părinţi, sunt mai puţin supravegheaţi. Şi asta contează"
Constantin Amarie, inspector general IŞJ Teleorman


Locuri la liceu pentru toată lumea


Chiar şi candidaţii care au luat note sub 5.00 au toate şansele să îşi găsească un loc la liceu. Potrivit planului de şcolarizare prezentat de Inspectoratul Şcolar, pentru anul de învăţământ 2011-2012, sunt disponibile în clasa a IX-a , 4400 de locuri la liceu pentru cei 4053 de asbolvenţi de clasa a VIII-a ."Oricine are şansa să meargă la liceu. Avem locuri mai multe decât candidaţi" a confirmat şeful IŞJ. Bătălia se dă pe liceele teoretic şi colegiile din Alexandria, Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede, unde mediile de admitere sunt peste 8,00. La grupurile şcolare tehnice şi agricole, în anii trecuţi s-a intrat şi cu medii de 4.00.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite