O şansă pentru copiii cu autism din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi vine la centrul de terapie din luna august
Cristi vine la centrul de terapie din luna august

La Alexandria funcţionează singurul centru de autism din judeţ care oferă terapie copiilor şi adulţilor cu această boală. Înfiinţată la începutul acestui an, Asociaţia Copiilor şi Adulţilor cu Autism Tratează în prezent zece copii cu vârste cuprinse între 4 şi 15 ani

Copiii vin aici din tot judeţul pentru şedinţele de terapie care se stabilesc în funcţie de necesităţile fiecăruia. „Programele se stabilesc în funcţie de fiecare copil, pentru că în autism nu sunt doi copii la fel. Copiii cu autism, au anumite fixaţii, care se educă în timp. Este nevoie de foarte multă răbdare iar munca de aici trebuie continuată acasă. Ei procesează informaţia mai greu şi au nevoie de multă atenţie", a spus Mariana Popescu, preşedintele asociaţiei, unul dintre cei doi terapeuţi care lucrează cu copiii.

Cristi de 5 ani dintr-o comună teleormăneană vine la centru din luna august a acestui an. A fost diagnosticat cu autism la vârsta de 2 ani şi 8 luni. Părinţii şi-au dat seama că este ceva în neregulă cu el la vârsta de doi ani, în momentul în care acesta a început să devină distant, retras şi să nu mai comunice în niciun fel. Părinţii au mers la un specialist şi au fost şocaţi să afle diagnosticul crunt: autism. Părinţii lui Cristi au început din acel moment o luptă disperată pentru a-şi scoate copilul din lumea întunecată în care a intrat. După multe şedinţe de terapie cu specialişti au ajuns la Centrul de autism din Alexandria. „Cristi este non verbal, scoate doar sunete. Prin terapie noi urmărim dezvoltarea tuturor componentelor psihice. Se insistă pe dezvoltarea limbajului, independenţa în efectuarea sarcinilor. Facem puzzle-uri, construim cu cuburi, încercăm să stabilim contact vizual. Este un progres faptul că se aşează la masa de lucru fără să protesteze", ne-a spus Mariana Popescu, terapeutul lui Cristi. Băieţelul vine la centru de două ori pe săptămână însoţit de mama lui, chiar dacă localitatea de domiciliu a părinţilor este la peste 20 de kilometri de oraş. Pentru părinţii lui Cristi nimic nu este greu sau imposibil, atunci când vine vorba de copilul lor.

„Nu am vrut să recunosc că băiatul meu are o problemă serioasă"

Paul, de 6 ani, este un alt copil care a fost răpit de autism din braţele părinţilor. Mama acestuia povesteşte cu lacrimi în ochi etapele prin care a trecut până în momentul în care a fost diagnosticat cu autism. „Până la un an, Paul a avut un comportament normal pentru un bebeluş. Zicea deja <<mama>> şi <<tata>> la această vârstă. După un an, s-a schimbat complet. Nu mai avea contact vizual, nu se mai juca şi nu mai comunica. Am stat aşa până la vârsta de doi ani. Nu am vrut să recunosc faptul că băiatul meu are o problemă serioasă" a spus Georgeta, mama copilului.

La vârsta de doi ani, Paul a fost diagnosticat cu autism la Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia. "Ni s-a recomandat să lucrăm foarte mult cu un logoped. Paul are nevoie de 5-6 ore de terapie pe săptămână dar nu ne putem permite să venim la centru decât de două ori pe săptămână deoarece facem naveta din comuna Izvoarele. Rezultatele se simt. Nu vorbeşte încă dar înţelege majoritatea lucrurilor. Din cauza faptului că nu putem veni zilnic, paşii sunt mici, dar vizibili" a mai spus mama lui Paul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite