Murături de-a gata în piaţa centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanti Stela poate fi găsită zilnic în Piaţa Centrală
Tanti Stela poate fi găsită zilnic în Piaţa Centrală

În piaţa centrală din Alexandria legumele de sezon sunt pe sfârşite, iar locul lor începe să fie luat de murături. A apărut prima precupeaţă care îmbie cumpărătorii din piaţă cu castraveţi acri, varză murată, ardei iuţi în oţet şi suc de roşii.

Pentru alexăndrencele mai comode sau care nu au avut timp de preparat conserve pentru iarnă, murăturile gata făcute din piaţă reprezintă o alternativă. Steliana Bubureanu este prima precupeaţă care a venit în acest an la piaţă cu murături. Femeia de 60 de ani vinde murături în Piaţa centrală din Alexandria de 10 ani şi spune că are clienţi fideli care îi apreciază marfa. „ Vin la mine doamne care cumpără de toate, şi castraveţi acri şi varză murată. Sunt doamne care au servici, nu au timp de murături şi nici bunici sau părinţi la ţară care să le prepare aşa ceva. Toată lumea zice că murăturile mele sunt cele mai bune" spune tanti Stela, precupeaţa pe care o cunoaşte toată piaţa şi care spune că toată lumea e mulţumită de marfa ei.

Tanti Stela susţine că preţurile ei nu sunt deloc mari:" Un kilogram de varză murată costă 1 leu, la fel şi borşul. Ardeiul iute în oţet îl dau cu 5 lei jumătatea de kilogram. Am castraveciori muraţi la 8 lei kilogramul şi gogoşari la 10 lei.  Nu s-a plâns nimeni de preţ, oricum ca gust, nu se compară." Când vine vorba de reţete, tanti Stela e secretoasă şi nu vrea să spună ce ingrediente foloseşte pentru ca murăturile ei să reziste toată iarna. „ Am eu reţetele mele, le-am învăţat şi eu de la mama mea, de la bunica. Nu le spun, că pe urmă o să facă toată lumea" spune precupeaţa.
În ceea ce priveşte câştigul scos din vânzarea de murături, tanti Stela spune că are zile în care scoate şi 50 de lei, dar are şi zile în care vine degeaba la piaţă : „ Acum am vândut doar un kilogram de castraveţi . Am luat 8 lei. Să vedem dacă mai vine cineva" spune Stela Bubureanu.

Mai scumpe ca la magazin


Murăturile vândute vrac în piaţa centrală sunt mai scumpe decât cele de la magazin. Dacă un borcan cu murături de 800 de grame se vinde pe rafturile magazinelor din Alexandria cu aproximativ 4 lei, echivalentul acestuia în grame la tanti Stela ar însemna 5,6 lei. Precupeaţa justifică diferenţa de preţ prin...gust: „ Ale mele sunt ca alea de casă, mult mai bune. Nu se compara castraveţii mei cu aia de pe rafturi, dar au numai chimicale în ei".
Cei care au gustat din murăturile precupeţei confirmă spusele acesteia : „ Sunt mai bune ca cele din magazin. Cred că şi mai sănătoase , sunt exact ca cele făcute în casă. Si în plus, îşi iei cât ai nevoie, nu mai plăteşti şi zeama" ne-a spus Cristian Vişan, un alexăndrean de 47 de ani, client fidel al Stelianei Bubureanu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite