Mihaela Dobre a iniţiat zeci de generaţii în tainele teatrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de meserie profesoară de română-franceză, dar a îmbrăţişat meseria de profesor de teatru, pe care o practică de peste 25 de ani

         Primul contact pe care Mihaela l-a avut cu teatrul a fost la vârsta de 4 ani, când a interpretat rolul Albei ca Zăpada. „Rolul acela a fost prima scânteie către atracţia scenei. După aceea au urmat şi alte roluri, în şcoala primară şi mai târziu în liceu. Am făcut parte din trupa de teatru a liceului, alături de care am obţinut premii la diverse concursuri de teatru şi poezie" a spus Mihaela.
        După absolvira facultăţii, a lucrat ca profesoară de română şi franceză, dar nu a renunţat la pasiunea ei pentru teatru. „În primii ani de învăţământ am instruit trupe de teatru la şcolile din din Trivalea Moşteni şi Orbeasca de Jos" a mai spus Mihaela. Mulţi ani a colaborat cu teatrul de la Craiova, apoi a urmat cursuri de perfecţionare în Bucureşti.
         În anul 1983, a decis să se dedice în totalitate pasiunii ei pentru teatru şi a venit la Casa Pionierilor, cum se numea atunci Palatul Copiilor, ca instructor în cadrul cercului de teatru de păpuşi. „Atracţia a fost uriaşă. Fascinaţia scenei a început şi mai tare să-şi spună cuvântul şi am considerat că din profesie trebuie să fac o pasiune şi am pătruns definitiv în lumea poveştilor, a eroilor de basm şi ani de-a rândul, zeci de generaţii au fost instruite de mine" a spus profesoara.
        Mihaela, alături de elevii instruiţi de ea, au obţinut locuri fruntaşe la concursurile de tatru din ţară. „Ani de-a rândul am participat la festivalul de teatru din tabăra Năvodari, unde am obţinut de multe ori, primele locuri, atât la interpretări individuale cât şi cu formaţii de teatru. O serie de elevi ai mei au îmbrăţişat cariera de profesor şi alţii au terminat cursurile facultăţii de teatru.
       De 10 ani, Mihaela s-a stabilit în Bucureşti, dar pasiunea estea cea care zi de zi o motivează să vină la Palatul Copiilor din Alexandria. Pasiunea ei se oglindeşte inclusiv în dotarea palatului. A construit decoruri, costume şi alte materiale de recuzită.

Pasionată de creaţia dramatică

       „Atât eu cât şi elevii, am creat propriile texte şi regia pieselor de teatru pe care apoi le-am pus în scenă parcurgând toate etapele de regie ale unui spectacol de teatru: alegerea repertoriului, stabilirea distribuţiei, lectura la masă, etc.", a spus profesoara.
Alături de un coleg de la Palatul Copiilor, Marian Căldăruşă, Mihaela a iniţiat concursul inter-judeţean „Floralia", de creaţie şi interpretare. „Concursul a ajuns anul acesta la ediţia numărul 9. Am participat cu creaţiile poetice la mai multe concursuri naţionale. Anul acesta, la Craiova am obţinut locurile I şi II. La Târgul Ocna am obţinut toate premiile şi am fost publicaţi în revista <<Lumina vine din cuvânt>>" a mai spus Mihaela.

Vrea să lanseze două cărţi

        În două-trei luni, Mihaela intenzionează să publice două cărţi. „Vreau să lansez un volum de versuri pentru copii. Materialul îl am, dar încă nu am realizat cartea. A doua carte pe care doresc să o lansez este de teatru pentru copii şi scenarii de spectacole. Sper ca în două-trei luni să reuşesc acest lucru" a spus Mihaela.

Profil
Născut: 18 martie 1959 în comuna Orbeasca de Jos
Studii:Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti
Ocupaţie: profesor de română-franceză; profesor coordonator al cercului de teatru al Palatului Copiilor
Familie: căsătorită, are un băiat

Ce-i place
Îi place tot ceea ce ţine de creaţia literară. De asemenea iubeşte călătoriile, muzica bună şi fructele exotice.

Ce nu-i place
Lipsa de sinceritate a oamenilor. Nu suportă chiciurile, indiferent din ce domeniu. De asemenea urăşte falsitatea.

Cum vi se par generaţiile tinere?

M.D.:„Tinerii au o mai mare doză de superficialitate. Ei trăiesc intens lucruri mărunte iar banalul este ridicat la nivel de conştiinţă".

V-aţi mai întoarce la catedră?

M.D.:„Nu. Spun acest lucru deoarece este greu să renunţi la o pasiune şi la catedră sunt şi alte obligaţii instructiv-educative. Din acest motiv nu poţi să te rezumi la o activitate unilaterală, cum ar fi teatrul"

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite