Mariana Nedelcea iniţiază copiii în arta decorativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Nedelcea
Mariana Nedelcea

În cei peste 25 de ani de când coordonează cercul de "Creaţie, confecţii şi artă decorativă", a iniţiat sute de copii în tainele creaţilor şi a obţinut locuri fruntaşe la numeroase concursuri şi expoziţii naţionale

Pasiunea pentru artă o a are încă din timpul liceului. „Am urmat liceul pedagogic la Bucureşti. Profesorul nostru de desen, pictorul Vasile Chinski, ne ducea la foarte multe expoziţii de pictură şi ne-a insuflat dragostea pentru frumos, pentru artă. Mergeam tot timpul pe Lipscani la atelierele de artă decorativă", povesteşte profesoara.

După terminarea studiilor Mariana Nedelcea a venit la Casa Pionierilor, cum se numea atunci Palatul Copiilor, în funcţia de coordonator al cercului „Atelierul Fanteziei". După trei ani, având specializarea de Învăţătoare-maestră, a trecut la cercul de Creaţie, cofecţii şi artă decorativă", pe care îl coordonează şi astăzi. „Încă de la început am avut rezultate foarte bune cu copiii şi am reuşit să îi atrag în număr mare prin varietatea tematicilor şi tehnicilor pe care le-am adaptat la fiecare categorie de vârstă, de la grădiniţă la liceu" spune Mariana Nedelcea. An de an are cel puţin nouă grupe a câte 12-13 copii fiecare.


Organizează prezentări de modă


Învăţătoarea a iniţiat sute de copii în tainele creaţiilor vestimentare şi a artei decorative. În fiecare an realizat prezentări de modă cu elevele din liceu şi chiar cu cele din gimnaziu, la Sala Polivalentă. „Îi învăţ pe copii să tragă la maşină şi să creeze diverse haine, rochiţe, compleuri, pantaloni, fuste, dar şi accesorii vestimentare ca brăţări din împletituri şi genţi. Am participat la diferite concursuri din ţară unde am obţinut locul I. În 2006 am obţinut locul I la Cupa Danubius de la Giurgiu, la creaţii vestimentare, apoi în 2008, la Suceava, am obţinut tot locul I", mai spune profesoara.
Pe lângă articole şi accesorii vestimentare, Mariana Nedelcea îi învaţă pe copii să creeze obiecte decorative, din materiale naturale. „Am urmărit să le dezvolt dragostea pentru frumos, pentru ca ei să îşi confecţioneze singuri obiectele decorative şi, de ce nu, să îşi găsească o meserie în acest domeniu.Îi învăţ să facă măşti decorative, tablouri din împletituri de sfoară, colaje din diverse materiale, şi altele" , spune aceasta.
Lucrările copiilor instruiţi de ea, partcipă la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Anul acesta au obţinut locul I pe ţară la un concurs de măşti ce s-a ţinut la Târgu Jiu şi locul al II-lea la Sibiu unde au participat cu păpuşi realizate din pănuşi.

Expoziţie la Muzeul Satului


În luna decembrie, la Muzeul Satului va avea loc o expoziţi de măşti realizate din materiale naturale de copiii coordonaţi de ea. „Am intrat în legătură cu Muzeul Satului, le-am trimis nişte măşti şi s-au arătat foarte interesaţi de creaţiile noastre, pe care le-au apreciat şi ne-au propus să facem o expoziţie" spune Mariana Nedelcea.

Pe lângă activitatea de coordonator al cercului de „Creaţie, confecţii şi artă decorativă", Mariana Nedelcea a lansat trei serii de caiete destinate să-i ajute pe copii la orele de abilităţi. „Alături de un grup de profesori, am scos trei serii de caiete tip, cu modificări în funcţie de programa şcolară, bogate în material, care îi ajută foarte mult pe copii în cadrul orelor de abilităţi", mai spune profesoara.

Profil
Născut: 15 iulie 1958
Studii: Liceul pedagogic din Bucureşti, secţia învăţătoare-maestră
Facultatea de sociologie-psihologie, specialitatea psihologie, din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti
Ocupaţie: Profesor, coordonator al cercului de „Creaţie, confecţii şi artă decorativă", în cadrul Palatului Copiilor Alexandria

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult dulciurile, atât să le prepar cât şi să le mănânc. Îmi mai place sinceritatea şi mai ales punctualitatea".

Ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi nici prostia. De asemenea nu îmi plac nici oamenii falşi, cu mai multe feţe, pe care încerc pe cât posibil să îi evit"

Întrebări şi răspunsuri

De ce are un om nevoie pentru a putea lucra cu copiii?
M.N.:"În primul rând de răbdare. Dacă nu lucrezi cu pasiune, răbdare şi dragoste pentru copii, nu poţi obţine rezultate".

Cum vă vin ideile pentru materialel pe care le creaţi
M.N.:"Tot timpul îmi vin idei şi creez tot felul de lucruri. Cred că este un dar de la Dumnezeu. Rezultatele obţinute mă bucură şi îmi dau puterea să merg mai departe".

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite