Irina Ioana Pavelescu este campioană judeţeană la şah la nouă ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joacă şah de numai doi ani dar a reuşit să obţină un rezultat foarte bun, care reprezintă o premieră în judeţ, pentru vârsta ei.

Irina a început să joace şah pe la vârsta de 6 ani îndrumată de tatăl ei, apoi în clasa întâi a început să joace la şcoală. Ea frecventează cursuri steb-by-step, iar după ore, la iniţiativa învăţătorului Marin Prodan copiii interesaţi au posibilitatea să joace şah. "Irina este la program steb-by-step. Eu le-am propus copiilor să jucăm şah după terminarea cursurilor. Sunt mai mulţi copii care joacă, dar Irina este unul dintre cei mai buni. Nu ne antrenăm intens, la nivel de competiţie, dar cu toate astea, progresele ei sunt uimitoare", a spus Marin Prodan, învăţătorul Irinei.
Micuţa este foarte pasionată de sportul pe care îl practică. "Îmi place foarte mult să joc şah. Mi-a plăcut încă de la început. Joc şi acasă cu tata, dar şi la şcoală. Aici, la şcoală am învăţat multe lucruri noi despre acest joc. Am învăţat diferite tehnici pe care care le aplic când joc. Îmi lace să fiu cu două-trei mişcări înaintea adversarului, să-i anticipez mutările", spune micuţa şahistă.

"Niciodată nu a câştigat cineva faza judeţeană la clasa a doua"

Irina a participat pentru prima dată la un concurs, anul trecut, la etapa locală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. S-a calificat şi a mers mai departe la faza judeţeană. Aici a reuşit să surprindă pe toată limea cu rezultatul ei: Locul întâi pe judeţ. "Eu am înscris-o mai mult să vadă cum este. Să se obişnuiască cu competiţia. Nu am pregătit-o special pentru acest concurs. Am învăţat-o doar câteva elemente simple însă ea le-a dezvoltat şi a reuşit să câştige. A avut nişte combinaţii imparabile care m-au încântat şi pe mine. Aveam o fetiţă de clasa a şasea, care a câştigat şi anul trecut. Mă aşteptam ca tot ea să câştige, însă Irina nu s-a dat bătută", explică învăţătorul, care spune că rezultatul obţinut de Irina este o premieră la nivel de judeţ, pentru vârsta ei: "Niciodată nu a câştigat cineva faza judeţeană la clasa a doua". Micuţa spune că deşi a avut emoţii, a reuşit să treacă peste şi să obţină un rezultat bun. "Am avut emoţii la începutul concursului, dar m-am concentrat şi am reuşit să trec peste. Nu mi s-a părut foarte greu jocul. Mie îmi place foarte mult să joc şah şi nu vreau să renunţ. Vreau să ajung campionă pe ţară", spune fetiţa.
Irina are toate calităţile necesare unui jucător profesionist de şah. "Este un copil calm, liniştit, urmăreşte atent mişcările adversarului. Nu poţi prevede ce va urma de la ea, nu se pierde, nu se dă de gol. Are calităţi absolute remarcabile pentru acest sport. Îşi adaptează strategia în funcţie de mutările oponentului. Dacă se va antrena în continuare, are toate şansele să obţină rezultate foarte bune la nivel naţional", spune învăţătorul.

Profil
Născut: 3 ianuarie 2002, Alexandria
Ocupaţie: elev în clasa a doua la Şcoala nr. 7 din Alexandria
Familie: are o soră mai mare

Ce-I place
"Îmi place să joc şah, să mă joc la calculator şi cu ceilalţi copii în faţa blocului. Îmi mai place foarte mult şi să mă uit la televizor", spune Irina

Ce nu-I place
"Nu-mi place să fiu obligată să fac anumite lucruri care nu îmi plac. Nu-mi place nici că în zilele de şcoală trebuie să mă culc devreme", mai spune aceasta

Întrebări şi răspunsuri
-Ce vrei să devii când vei fi mare?
Nu m-am hotărât încă ce vreau să mă fac, dar cred că mi-ar plăcea foarte mult să devin doctor.

-Mai practici şi alte sporturi în afară de şah?
Da, de vreo doi ani sunt înscrisă la karate, dar vreau să renunţ şi să mă înscriu la dansuri.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite