Groapa ecologică de la Mavrodin a înghiţit 16 milioane de euro, dar nu e funcţională!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitul de deşeuri de la Mavrodin , investiţie cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie finalizat în 2008, dar sistemul nu este funcţional nici în prezent.Nerespectarea termenului de finalizare a proiectului a atras atenţia Gărzii Naţionale de Mediu care a făcut recent un control în Teleorman.

Povestea celebrei gropi ecologice de la Mavrodin a început în 2003, când Consiliul Judeţean Teleorman a făcut primele demersuri pentru accesarea fondurilor ISPA pentru proiectul „ Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Teleorman". Investiţia propriu-zisă a început peste trei ani, în 2006, executant fiind consorţiul germano-austriac Ecosoil-Geoger. Termenul iniţial de finalizare a proiectului prevăzut în contract, finalul anului 2008, nu a fost respectat din cauza constructorului, după cum acuza la vremea respectivă beneficiarul, Consiliul Judeţean Teleorman. Cum nici al doilea termen de finalizare, jumătatea anului 2009, nu a fost respectat, Consiliul Judeţean a cerut constructorului penalităţi de 1,3 milioane de euro. În final, cu mare fast, depozitul a fost inaugurat în august 2010. Finalizarea lucrărilor nu a însemnat însă că de la acea dată primăriile au scăpat de grija gunoiului. Aşa cum anunţa benefiarul în august 2010,urmau alţi paşi de implementare a proiectului: susţinerea unor licitaţii pentru găsirea unei firme care să administreze depozitul şi a unui operator care să colecteze şi să transportre deşeurile din judeţ către Mavrodin.
Din august 2010, proiectul a rămas tot la stadiul de licitaţie pentru că nici după aproape un an nu s-au găsit firmele care să preia administrarea depozitul şi transportul gunoaielor. Licitaţiile au fost anunţate pe SEAP abia anul acesta. Ilie Bălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean susţine că procedurile sunt greoaie şi nu s-a găsit până acum o firmă care să se ocupe de transportul gunoaielor din judeţ.

Primăriile au închis gropile din 2008 şi nu au mai avut unde să ducă gunoiul

Pentru că „ Sistemul integrat de management al deşeurilor" a inclus şi închiderea gropilor de gunoi, primăriile din judeţ s-au conformat şi , teoretic, au închis gropile. Practic, neavând unde să ducă gunoiul pentru că depozitul nu este funcţional, şi-au aruncat resturile tot la vechile gropi, încasând anual amenzi de la Garda de Mediu.

Control de la Garda de Mediu

Faptul că investiţia de 21 de milioane de euro, dintre care 16 milioane de la Uniunea Europeană, nu e gata nici la cinci ani de la demararea proiectului a atras atenţia Gărzii Naţionale de Mediu. Recent, comisarii de la GNM au venit în Teleorman să vadă stadiul proiectul. „ A fost un control. Nereguli au fost, asta e clar, rezultatele le primim săptămâna viitoare" a spus Mihai Şerban, comisar-şef Garda de Mediu Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite