Fructele şi legumele ne detoxifică, după masa de Paşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cele câteva zile de răsfăţ culinar prilejuite de sărbătoarea pascală, nutriţioniştii recomandă detoxifierea organismului. Fructele, legumele şi mâncărurile uşoare ar trebuie să reprezinte hrana de bază zilele acestea

Majoritatea alexăndrenilor au profitat de mesele bogate de Paşti şi s-au desfătat zilele trecute cu miel, drob, cozonac, salată beuf şi alte preparate tradiţionale. Mulţi dintre ei recunosc faptul că se resimt, de fiecare dată, după câteva zile de abuzuri culinare. „ Mi se întâmplă mereu ca, după mesele de Crăciun sau de Paşte, când am mâncat mai mult mâncăruri grele şi grase, să mă resimt. Ştiu că aşa păţesc, dar nu mă pot abţine. Aşa ne răsfăţăm noi de sărbători, mâncând mult" a recunoscut Simion Nedelea, un alexăndrean de 43 de ani.
Pentru toţi cei care au exagerat la mesele de Paşte, nutriţioniştii au aceeaşi recomandare: detoxifiere cu fructe , legume şi mâncăruri uşoare. „După abuzul alimentar din cursul sărbătorilor de Paşti este recomandat ca mesele principale să fie sărace în proteine animale şi bogate în fibre alimentare adică legume şi fructe. Este indicat ca la fiecare masă să nu lipsească fructele, în special mere, portocale, grefe, mandarine şi salatele, de roşii castraveţi sau salată verde", a spus Mariu Burtea, medic nutriţionist.
Persoanele care sau consumat multă carne de miel la masa de Paşte, sunt sfătuite să treacă la carne slabă. „Având în vedere abuzul de carne de miel, specific acestei sărbători, îi sfătuiesc pe cei în cauză să consume carne slabă, de pasăre sa upeşte, preparată în condiţii optime (fiartă, la grătar sau înăbuşită). Trebuie evitată prăjeala. De asemenea, în primele zile de după paşte ar trebui evitat consumul de ouă", mai recomandă nutriţionistul.
Şi în ceea ce priveşte consumul de alcool există unele recomandări. „Pentru a evita problemele medicale, recomand consumul de alcool în cantităţi mici în perioada imediat următoare meselor de Paşte. Se poate consuma maxim 50 ml de alcool, o bere sau un şpriţ", mai spune specialistul.

Atenţie pentru cardiaci, cei cu probleme digestive sau diabeticii

Pacienţii cu probleme de sănătate trebuie să ţină cont de unele restricţii mai speciale, faţă de cei fără probleme. „ În ceea ce priveşte pacienţii cu patologie digestivă şi cei cardiaci, este indicată evitarea consumului de sare, tocături şi alimente prăjite excesiv. Pacienţii diabetici trebuie să limiteze consumul de hidraţi de carbon (glucide) şi zaharuri şi să-şi facă mai des controlul glicemiei", mai spune medicul specialist. De asemenea, pentru a preveni complicaţiile şi necesitatea internării, persoanelor cu patologie digestivă minimă, le este recomandată folosirea de medicamente atispasmice şi a pansamentelor gastrice.
Alături de dieta mai uşoară din aceste zile, specialiştii recomandă şi mişcarea, de cel puţin 30-45 de minute pe zi. De asemenea, pentru a preveni complicaţiile şi necesitatea internării

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite