Florin Nedelcu a jucat tenis cu Roger Federer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Nedelcu
Florin Nedelcu

A jucat tenis peste 16 ani, timp în care a obţinut numerose titluri naţionale şi interanţionale, iar în prezent antrenează copiii în sportul lui favorit

Florin Nedelcu iubeşte tenisul de mic copil, motiv pentru care şi în prezent îşi dedică tot timpul pentru acest sport. „Am început să joc pe la opt ani, cu profesorul Ion Răducu. Încă de la început îmi plăcea foarte mult şi mă duceam de drag la antrenamente. Pe la vârsta de 10 ani am început să merg şi la competiţii, iar de pe la 14-15 ani au început să apară şi rezultatele şi să câştig unele turnee", îşi aminteşte Florin.
Campion naţional la 18 ani
În urma rezultatelor obţinute, un an mai târziu, a început să fie convocat la loturile naţionale de 15, 16, 17 şi 18 ani. „La 18 ani am reuşit să obţin titlul de campion naţional la juniori, şi tot atunci, am obţinut şi titlul de vicecampion naţional, la seniori. Am ieşit campion naţional la juniori şi cu echipa", spune Florin.

În acelaşi an, Florin Nedelcu a participat şi la Campionatele Europene de 18 ani din Elveţia unde a jucat în primul tur cu renumitul Roger Federer. „Era prima mea ieşire la un turneu internaţional. Federer venise de la Wimbledon unde câştigase la juniori. Era mult mai experimentat, cu multe turnee profesioniste câştigate. Am reuşit să câştig primul ghem, dar apoi nu mi-a mai reuşit şi am pierdut. Oricum, a fost o experienţă deosebită şi sunt mândru că am ajuns până acolo", spune sportivul.

A urmat apoi o participare la Campionatele Europene de tineret, cu echipa României, în Grecia. „La campionatul european de tineret, unde am participat cu echipa naţională, am reuşit să rămânem în grupa valorică. Am câştigat un meci şi două le-am pierdut", mai spune Florin.

Antrenează copiii la tenis de câmp

Din 2004 a început să antreneze copiii, jucătorii antrenaţi de el ajungând în primii 30 pe ţară. „La început antrenam la individual, iar acum antrenez pe grupe. Am constatat că este mult mai eficient aşa deoarece astfel li se întipăreşte spiritul de competiţie şi tot timpul vor să îşi depăşească colegii. În prezent antrenez copii mai mici, începând de la şapte-opt ani, pe grupe de câte patru sau cinci", explică antrenorul.

Florin spune că este nevoie de multă răbdare pentru a lucra cu copiii, dar merită. „E nevoie de doi-trei ani să-i formez. Începem cu noţiunile elementare, de acomodare cu racheta, mingea şi terenul, apoi loviturile de dreapă, de rever şi de serviciu. Abia pe la 10 ani încep să participe la turnee şi atunci trebuie lucrat şi mai mult, dar satisfacţia este pe măsură. În momentul în care încep să vină performanţele, simt că munca mea a fost răsplătită", mai sune sportivul.


Profil
Născut: 22 aprilie 1980, Alexandria
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Valahia.
Ocupaţie: antrenor tenis
Familie: este căsătorit, nu are copii.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să antrenez copiii şi să merg cu ei în competiţii. De asemenea îmi mai plac xcursiile şi drumeţiile", spune Florin

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu sunt punctuali şi nici copiii care nu sunt serioşi, sau care deşi au potenţial, nu muncesc la capacitatea la care ar putea", mai spune antrenorul.

Ce părere veţi despre dotările sportului teleormănean?
F.N.:"Nu prea avem baze sportive. Ar fi necesare mai multe astfel de locuri pentru ca tinerii să vină şi să practice un sport. E bine pentru ei să facă mişcare pentru a se dezvolta sănătos"

Ce-i trebuie unui copil pentru a face performanţă?
F.N.: „În primul rând trebuie să aibă voinţă apoi calităţi motrice şi multă răbdare, pentru că performanţele apar în timp şi după multă muncă. Bineînţeles că trebuie să fie dispus să renunţe la unele lucruri, de dragul acestui sport".

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite