Elevii învaţă tainele gastronomiei la GST Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Şcolar Tehnic Alexandria este singura unitate de învăţământ din oraş care oferă cursuri de gastronomie. Elevii beneficiază de un laborator de gastronomie dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi de o sală de mese unde pot învăţa să servească

Laboratorul de gastronomie al GST Alexandria funcţionează din anul 2008 şi a fost realizat prin fonduri PHARE. Acesta este destinat elevilor care sunt înscrişi la clasele de tehnicieni în gastronomie. După terminarea liceului elevii se pot angaja în domeniu, ca bucătari sau ospătari. „Elevii înscrişi la aceste clase îşi desfăşoară aici orele de practică. Pe parcursul anului ei învaţă atât tehnicile de servire cât şi de gătit", a spus Euzefina Eremia, profesor de alimentaţie publică.
Laboratorul este dotat cu aparatură modernă, printre care roboţi de bucătărie, plită electrică, frigider, cuptoare. „La aceste cursuri elevii învaţă să gătească orice fel de mâncare, de la preparatele tradiţionale pentru diferite ocazii până la dulciuri şi diferite băuturi, cocktailuri. Învaţă să aşeze o masă festivă sau cum să asocieze băuturile la diferite feluri de mâncare. Pe lângă dotările tehnice ale laboratorului, mai au la dispoziţie un minibar şi o sală de mese în care elevii învaţă să servească", a mai spus profesoara.

image

În practică la restaurantele din oraş

Elevii care urmează cursurile de tehnician în gastronomie, merg în practică la restaurantele din oraş pe baza unui acord de parteneriat între liceu şi operatorii economici. „Copiii merg la diferite restaurante din oraş cu care avem parteneriate, unde pot pune în practică ce învaţă la şcoală. Servesc la mese sau ajută pe la bucătărie", a mai spus profesorul de alimentaţie publică.
Elevii care beneficiază de avantajele laboratorului spun că este foarte util şi că au învăţat foarte mult reţete în cadrul orelor. „Cursurile practice din laborator mă ajută foarte mult. Am învăţat multe reţete şi ne este mai uşor, având dotările necesare, să facem diverse preparate pentru diferite ocazii. Ce învăţ aici, pun în practică şi acasă. Vreau să continui cu o facultate tot în acest domeniu", a spus Irina Pârvan, elevă în clasa a XIII-a.

Participă la proiecte educaţionale

Având la dispoziţie facilităţile necesare, liceul participă la diverse proiecte educaţionale din acest domeniu. „Acum sutem înscrişi în proiectul educaţional <<Sănătate, artă, stil>>, iniţiat de un liceu din Lugoj. Lunar se desfăşoară activităţi specifice. În decembrie, spre exemplu, am avut o activitate <<Tradiţional sănătos şi frumos pe masă>>, în cadrul căreia am gătit şi am organizat o expoziţie cu mâncăruri tradiţionale. Luna martie este dedicată mamelor. Săptămâna aceasta am avut activitatea <<Surprize delicioase pentru mama>> şi am preparat torturi şi cocktailuri", a mai spus Euzefina Eremia

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite