Cornelia Gălan apără drepturile consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Gălan
Cornelia Gălan

Este de profesie inginer agronom, dar în ultimii 16 ani s-a ocupat de protecţia consumatorilor din judeţul Teleorman

Cornelia Gălan şi-a început cariera ca inginer agronom, în judeţul Ialomiţa, apoi, după doi ani s-a transferat la Centrala Sericicolă de la Băneasa, cu punct de lucru la Ferma Sericicolă din Albeşti, Ialomiţa. „Îmi amintesc că în primii ani de activitate, în Ialomiţa, am şi predat la disciplinele de specialitate, la clasele V-X. Prin '85, am reuşit să mă transfer în judeţul Teleorman, la ferma sericicolă din Crângu, apoi după câţiva ani am fost promovată ca inginer şef al Întreprinderii Sericicole Teleorman, apoi ca director, unde am rămas până în 1995", povesteşte Cornelia Gălan
Din anul 1995, când au început să se desfiinţeze întreprinderile de stat, s-a îndreptat către un alt domeniu şi anume cel al protecţiei consumatorului, angajându-se ca inspector la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Teleorman. „Este o meserie grea, care presupune în primul rând sacrificiu, deoarece ocupă mult timp şi aspectele sunt diferite de la caz la caz. Este o meserie grea şi în sensul că iei măsuri de a sancţiona o persoană, de a-i lua banii, şi acest lucru nu este niciodată uşor, nici pentru noi nici pentru ei. După o zi de control în care ai aplicat mai multe sancţiuni şi poate ai lăsat în urmă oameni plângând sau chiar înjurând, nu poţi să rămâi indiferent",spune comisarul.

Consiliază agenţii economici

Cornelia Gălan spune că o parte foarte importantă din controlul unei firme o reprezintă şi consilierea proprietarilor. „Am avut foarte multe situaţii în care, până să ajung să dau amenda, o bună perioadă de timp din acţiunea de control, am folosit-o pentru a consilia şi a îndruma agentul economic, cu privire la ce a greşit şi ce trebuie să facă pe viitor pentru a nu mai produce abaterile constatate. Lucrurile trebuiesc făcute cu simţ de răspundere, deoarece este vorba despre efectele care se pot răsfrânge asupra consumatorului", explică Cornelia Gălan.

Este comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC)


După 14 ani de activitate în acest domeiu, în urmă cu doi ani a fost numită în funcţia de comisar şef al CJPC Teleorman, şi chiar dacă această nouă funcţie, presupune mai mult muncă de birou, Cornelia Gălan spune că îi lipseşte munca de teren. „De când am terminat facultatea, am făcut numai muncă de teren. Acum, în noua funcţie, nu mai pot face foarte multă muncă de teren şi pot spune că încă nu m-am obişnuit. Deşi terenul este o activitatea grea, mie mi-a plăcut mai mult decât munca de birou", a mai spus comisarul şef.

Profil
Născut: 11 noiembrie 1952
Studii: Institutul Agronomic Timişoara, Facultatea de agricultură
Familie: necăsătorită

Ce-i place
„Mi-a plăcut întotdeauna să călătoresc în special la munte şi la mare. Îmi mai place şi să ascult muzică, iar în trecut îmi plăcea să merg la teatru şi operetă", spune Cornelia Gălan

Ce nu-i place
„Nu-mi place şi nu mi-a plăcut niciodată minciuna şi am căutat tot timpul să mă feresc de oamenii neserioşi, fără cuvânt", mai spune aceasta

Întrebări şi răspunsuri

-Aţi avut vreodată conflicte cei pe care i-aţi verificat?
În cei 16 ani de activitate în domeniu nu mi s-a întâmplat să am discuţii contradictorii, să fiu dată afară din unitate sau să îmi fie refuzată prezentarea documentelor la control.

-Care dintre cele două domenii în care aţi lucrat v-a plăcut mai mult?
Făcând o comparaţie între activitatea de producţie şi cea de acum, pot spune că am preferat producţia. Era o muncă grea, dar care îmi aducea satisfacţii zilnice.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite