Clasa de muzică de la Şcoala 2, peste 25 de ani de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru profesori se ocupă de cei 26 de elevi din clasa de muzică a Şcolii generale „Mihai Viteazul". De-a lungul timpului, elevii care au făcut parte din clasa de muzică au terminat licee de specialitate şi au absolvit, mai departe, Conservatorul.

Clasa de muzică s-a înfiinţat în 1984 şi acum se află la a patra generaţie de elevi. Cei care vor face parte din clasă vin încă din clasa a I-a şi rămân opt ani, până la sfârşitul gimnaziului. Copiii de aici fac cinci ore de muzică pe săptămână, pe lângă cele din programa normală şcolară. Cele cinci ore se împart în două ore de instrument, două ore de teorie muzicală şi solfegii şi una de ansamblu coral. Cei cinci profesori ,care îi iniţiază pe copii în tainele muzicii, sunt Marian Măndică, profesor de pian, de teorie, solfegii şi ansamblu coral, Angela Desculţu, profesoara de vioară, Ionel Apostol şi Vasilichia Grosu, ambii la pian. Doar Marian Măndică şi Angela Desculţu sunt profesori ai şcolii, restul sunt colaboratori. „ Clasa de muzică este o tradiţie a şcolii încă din 1984. Copiii încep din clasa I şi termină în clasa a VIII-a. Acum aveam o clasă cu 26 de elevi, care sunt clasa a III-a. Eu am venit aici în 1989 şi acum am ajuns să predau la a patra promoţie", spune Marian Măndică. Elevii muzicieni provin din trei clasa de a III-a: de la A, B şi C. Micuţii muzicieni sunt împărţiţi în două grupe, în funcţie de instrumentul preferat, pian sau vioară. Astfel, 18 dintre ei fac pian şi opt cântă la vioară. „Din clasa a V-a se încearcă să devină o singură clasă. Orele de instrument oricum se fac individual, decât cu profesorul de instrument, dar la ora de teorie şi solfegii sunt împărţiţi în grupe", mai spune profesorul Marian Măndică.

Elevii muzicieni sunt premianţi naţionali

Clasa de muzică a şcolii de pe strada gării este renumită atât pentru rezultatele la concursurile naţionale, cât şi pentru ulterioara evoluţie artistică şi profesională a elevilor, care au terminat aici. "De la fiecare promoţie am avut elevi, care au mers la licee de muzică din ţară: la Braşov, la Bucureşti, la Craiova. Unii dintre ei au terminat şi Conservatorul", povesteşte profesorul de pian. Elevii participă la concursuri, la Olimpiada naţională de muzică şi la Olimpiada naţională de interpretare instrumentală. „Cu corul am luat menţiunea pe ţară, la pian şi la vioară am câştigat premiile I, II, III, de-a lungul timpului. Cea mai recentă performanţă a fost anul trecut, la Concursul naţional de la Brăila, unde am câştigat premiile I şi II la pian. La vioară am obţinut menţiunea", explică Marian Măndică. Andreea Ciupercă, de 9 ani, a câştigat premiul I la pian, la concursul interjudeţean „Talente muzicale", de la Alexandria . „Când am venit la şcoala, m-am înscris şi la clasa muzică, pentru că m-a atras pianul. Vreau să particip şi la alte concursuri şi vreau să învăţ în continuare pian", spune copila.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite