Cetăţenii de onoare ai oraşului nu sunt cunoscuţi de alexăndreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii nu cunosc nici jumătate dintre oamenii care au primit distincţia de „Cetăţean de Onoare" ai oraşului. Din 10 oameni intervievaţi, toţi îl ştiau pe Liviu Vasilică şi doar câţiva au mai recunoscut şi alţii.

         Pe lista cetăţenilor de onoare sunt 18 alexăndreni care prin activitatea lor şi-au adus aportul în dezvoltarea comunităţii locale. Aceştia sunt: profesorul Ioan Moraru; Teodor Marinescu; episcopul Galaction Stângă; Emilian Negrilă; Dan Berindei; criticul literar Mircea Scarlat; profesorul universitar doctor Ion Neagu; generalul de armată Marin Badea; cântăreţul de muzică populară Liviu Vasilică; campioana la tir, Magdalena Dudeanu-Ristea; atleta Andreea Ogrăzeanu; Marin Nicolae; doctorul Lucian Paraschivescu; poetul Florea Burtan şi profesorul Onoriu Andreescu.
         Lista de cetăţeni de onoare ai oraşului conţine şi doi japonezi. Shoichiro Toyoda şi Yoshiahi Kozoma, care au făcut parte din concernul S.C. Koyo S.A. care a a preluat Fabrica de Rulmenţi din oraş.
         Nu mulţi alexăndreni îi cunosc pe aceşti oameni, ba chiar o parte dintre ei, nu ştiau că primăria acordă acest titlu. „Nu ştiam că se acordă acest titlu. Dacă mă uit un pic pe lista asta, văd că nu îl ştiu decât pe Liviu Vasilică" a spus Emilia Ivancea, 46 de ani, casnică.
În general, persoanele vârstnice sunt cele care mai au habar de oamenii care au primit acest titlu. „Eu îi cunosc pe doctori şi profesori, pe poet, care sunt mai în vârstă, pentru că aproape am trăit în aceleaşi vremuri. Nu ştiu eu fetele astea tinere, nu ştiu ce au făcut ele, cu ce se ocupă", a spus Florea Mitran, de 60 de ani, pensionar.


          O altă alexăndreancă, de 22 de ani, cunoştea doar trei deţinători ai distincţiei de cetăţeni de onoare. „Am auzit de Mircea Scarlat pentru că avem un liceu cu numele lui. Îl mai ştiu şi pe Liviu Vasilică şi pe profesorul Ion Neagu. De ceilalţi, chiar nu am auzit" a spus Iuliana Mutu.
Primăria Municipiului Alexandria a început să ofere titlul de „Cetăţean de Onoare" în anul 1996, iar până în prezent a oferit 18 astfel de titluri. Prima distincţie de acest fel i-a fost oferită doctorului Nicolae Protopopescu.

image

Alte păreri ale alexăndrenilor

        „Nu-i cunosc eu pe oamenii ăştia. Poate tineretul să-i ştie. Şi după mine aşa, nu ştiu pentru ce se acordă acest titlu", a spus Maria Dumitru
„Îl cunosc pe Marinescu, e vecinul meu, pe Preasfinţit, pe Emilian Negrilă şi pe Marin Badea. Să nu mai vorbim de Liviu Vasilică, pe care îl cunoaşte toată lumea şi de Mircea Scarlat", a spus Graţiela Vulpe, 32 de ani, institutor.


        „Vă daţi seama că îi ştiu pe doctorii Paraschivescu şi Protopopescu. Sunt recunoscuţi la noi în judeţ ca medici buni. Îi mai ştiu şi pe episcopul Alexandriei şi pe Liviu Vasilică", a spus Stelică Mocanu, de 37 de ani, asistent medical.

image


        „Am auzit că primăria oferă în fiecare an titlul de cetăţean de onoare unui alexăndrean de valoare. Recunosc, nu cunosc foarte mulţi oameni din această listă", a spus Ionel Vasiliu, de 47 de ani.
        „Ştiam că se dă titlu de cetăţean de onoare, dar nu mă aşteptam să fie atât de mulţi. Credeam că doar de trei-patru ani se acordă. Binînţeles că primul care mi-a sărit în ochi este Liviu Vasilică. Dar, îi mai ştiu şi pe aceşti doi doctori, care zic eu că sunt foarte cunoscuţi", a spus Ionela Ivan, de 29 de ani, inspector.


       „Nu prea îi ştiu eu, doar pe Vasilică. Am văzut şi eu la televizor când primarul îi face cetăţeni de onoare, dar nu prea ştiu eu", ne-a spus Ioana Ivănuş, de 40 de ani, manipulant.

image


      „Mi se pare normal ca primăria să acorde astfel de titluri de onoare oamenilor de valoare din oraş. Am auzit şi eu de de profesorii Ioan Moraru, Ion Neagu şi bineînţeles, de Liviu Vasilică. Nu cred că există alexăndrean din oraş să nu fi auzit", a spus Marin Iordache de 58 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite