Biblioteca Judeţeană vrea să atragă copiii către lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Şcoala nr. 3 au dansat tango
Elevii de la Şcoala nr. 3 au dansat tango

În prezent la bibliotecă vin zilnic 20-30 de copii principalul vinovat fiind mijloacele moderne de petrecere a timpului liber, dar şi neglijenţa părinţilor.Biblioteca Judeţeană „ Marin Preda" din Alexandria derulează săptămâna aceasta o serie de acţiuni ce implică dansuri, poezii, prezentări de carte, desene, şi dialoguri cu elevii pentru a-i atrage către lectură.

La Biblioteca Judeţeană „ Marin Preda" sunt înscrişi aproximativ 1000 de elevi, din clasele I-VIII, de la toate şcolile din oraş. Cifra reprezintă doar 20% din numărul total al elevilor alexăndreni din şcolile generale. În general, majoritatea elevilor care vin la bibliotecă cer cărţi din programa şcolară, foarte puţini fiind cei care citesc de plăcere, în timpul liber. „ Copiii vin şi cer cărţi pentru lecturi pe care le fac la şcoală. Ceea ce le recomandă profesorii. A fost un val în urmă cu ceva vreme când veneau şi cereau cărţi gen „Harry Potter" , dar a trecut. A fost o modă", ne-a spus bibliotecara Cristina Geolfan. Maxim 30 de elevi alexăndreni trec zilnic pragul bibliotecii judeţene.

Copiii sunt aşteptaţi la biblioteca

Pe parcursul întregii săptămâni, până vineri, 28 noiembrie, toţi elevii din oraş sunt invitaţi la bibliotecă. Aici se vor desfăşura zilnic activităţi în care vor fi implicaţi copii de la grădiniţe şi şcolile din oraş. Prima zi a seriei de manifestări ce va urma, a debutat ieri cu un tango al elevilor de clasa a-IV-a ai şcolii „Ştefan cel Mare" îndrumaţi de învăţătoarea Marina Burtan. Apoi, preşcolarii de la Grădiniţa numărul 11, coordonaţi de educatoarea Tudorina Bulumac, au desenat semne de carte şi câte o felicitare pe care au oferit-o doamnei educatoare. Aceştia au fost răsplătiţi cu câte un volum al romancierilor Liviu Rebreanu şi George Călinescu. „ Miercuri aşteptăm elevii la o dezbatere „ Omul pe calea cunoaşterii", joi avem o zi dedicată lecturii în limba engleză, cu poezii şi scenete, iar în ultima zi vom avea o acţiune dedicată sărbătorii de 1 decembrie, care se apropie", ne-a spus Geanina Ciuntuc, directoarea bibliotecii.

Apetitul scăzut al elevilor faţă de lectură este invers proporţional cu interesul acestora faţă de televizor şi calculator. Reprezentanţii bibliotecii spun că o parte din vină o au şi părinţii, care nu mai au timp să-şi încurajeze copiii spre lectură. „ Cei mai mulţi părinţi nu mai au timp de copiii lor. Aceştia petrec prea mult timp în faţa calculatorului şi la televizor. Calculatorul nu este un lucru rău, este un mijloc de informare, ca şi televizorul, numai că cei mai mulţi copiii, le folosesc ca mijloace de petrecere a timpului liber.", ne-a mai spus bibliotecara.
Reprezentanţii bibliotecii spun că părinţii ar trebui să fie primii care să le insufle plăcerea de lectură, înainte de profesori. „ Pentru cei mici un punct de plecare pe acest drum ar fi citirea unei poveşti seara, înainte de culcare. Dacă ar face acest lucru, la vârsta de 3-4 ani, copiii ar prinde drag de lectură", mai spune bibliotecara Cristina Geolfan.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite