BCT Alexandria, cea mai bună echipă de baschet din istoria judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Voicu, directorul clubului, este de părere că succesul echipei se datorează continuităţii. Echipa feminină Baschet Club Teleorman Alexandria este de cinci ani în Divizia A. A reuşit prin muncă şi dăruire să pună Alexandria pe harta baschetului naţional şi european.

În 2005, BC Teleorman a debutat în prima ligă naţională de baschet feminin. În acest prim sezon baschetbalistele alexăndrene au intrat în play-off şi au ocupat la final locul opt. “În play-off, primele opt echipe se bat pentru titlu, iar în play-out restul până la 16 sau câte sunt se luptă să nu retrogradeze”, explică actualul director al clubului, Călin Voicu, care a venit iniţial ca antrenor secund la echipă după ce au promovat în prima ligă. În al doilea an, BC Teleorman a intrat din nou în play-off de pe poziţia a treia şi a terminat campionatul pe locul patru. În 2009, BCT Alexandria a obţinut cele mai importante performanţe ale baschetului teleormănean: s-a clasat pe locul doi în Cupa României şi a participat în competiţia europeană FIBA Euro Cup. În acelaşi sezon baschetbalistele antrenate de Mădălin Piperea au urcat până pe patru în campionatul intern. Sfârşitul ultimelor două sezoane competiţioanele au găsit baschetbalistele alexăndrene pe locul şase. Prin urmare, BCT Alexandria este o echipă de prima jumătate a eşalonului superior.

Mădălin Piperea, artizanul succesului

Tradiţia rezultatelor în baschetul feminin a început odată cu Mădălin Piperea. “El a venit şi a luat prima grupă de copii şi juniori, el a făcut performanţă pentru prima dată la nivel înalt. A fost singurul antrenor care a câştigat un titlu naţional la juniori. Este şi pentru prima dată în Teleorman când s-a promovat cu o echipă de baschet feminin în Divizia A. În plus, este tot o premieră faptul că o echipă din judeţ a participat la un campionat european”, spune Călin Voicu. Un alt motiv de mândrie pentru clubul alexăndrean este organizarea unui meci “All Star Game”. Este vorba de un meci demonstrativ care a avut loc în Alexandria. Astfel, la Sala Sporturilor au venit cele mai bune jucătoare din baschetul feminin.
BCT Alexandria trimite jucătoare şi la naţionala României. Anul trecut a fost selecţionată Viorela Rus, care nu va mai juca sezonul următor pentru BCT. La ora actuală din  echipă fac parte mai multe jucătoare născute în Alexandria cum ar fi: Alina Chivu, Crenguţa Teodorescu, Mihaela Mihai sau Ioana Pascu.

 Performanţă cu bani mai puţini

 Printre cele mai importante lucruri pe care clubul trebuie să le realizeze pentru a fi un adversar de temut în sezonul următor este obţinerea unui buget cel puţin la nivelul celui de anul trecut. “Sunt şi probleme pentru că e un oraş foarte mic şi ca să susţii o  activitate sportivă la nivel de senioare ai nevoie de un buget pe măsură”, precizează Călin Voicu. Bugetul echipei este evident strâns legat de performanţă: în ultimii doi ani a fost de 100.000 de euro pe an, iar când s-a ocupat locul patru era dublu. Salariile şi primele jucătoare se învârt în jurul a 1000 şi 1500 de lei pe lună, în funcţie de rezultate. “Campioana României ICIM Arad a avut un buget de 400.000 de euro şi baschetbalistele câştigă aproximativ 3.000 euro lunar. De exemplu, Craiova, care a terminat pe opt, a avut un buget cam de 175.000 de euro”, explică directorul echipei.
  În primii trei ani, echipa a fost susţinută mai mult de autorităţile locale, dar în ultimii doi ani aportul consiliilor local şi judeţean a fost mai mic. Astfel, echipa a ajuns să fie sponsorizată în mare parte de diferiţi agenţi economici locali.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite