Aurel Ionescu - Colecţionează tot ce ţine de Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Ionescu este pasionat de Mihai Eminescu, de când era copil. El este unul dintre primii membri ai Grupării Colecţionarilor cu tema „Mihai Eminescu". Pensionarul a reuşit să strângă până acum sute de obiecte de colecţie cu marele poet.

           Încă din timpul şcolii, pe când avea 14 ani şi învăţa poezii cu Eminescu, a început să strângă timbre, ilustrate şi versuri. A reuşit până în prezent să adune peste 600 de volume cu şi despre Eminescu, 200 de medalii şi peste 15000 de ştampile, plicuri ocazionale, materiale filatelice cu Eminescu. „Ca o recunoaştere a meritelor mele am primit la Braşov medalia <<Pana de aur a lui Mihai Eminescu>>, adică premiul I pe ţară, pentru colecţionarea, conservarea şi prezentarea lui Eminescu", a spus colecţionarul.
          Aurel Ionescu este cel mai vechi membru al Societăţii Numismatice Române, secţia Alexandria şi cel mai vârstnic colecţionar de Eminescu din Alexandria şi Braşov. Din anul 1999 s-a stabilit în Braşov la recomandare medicilor, deoarece problemele de sănătate îl obligă să trăiască într-o zonă cu aer curat. „În `99 am avut o operaţie pe cord deschis, în urma căreia a trebuit să schimb aerul. Am fost adoptat de braşoveni şi am realizări, expoziţii atât la muzeu cât şi la biblioteca din Braşov", a spus Ionescu.

Face parte din două grupări

          În prezent, colecţionarul face parte din două grupări naţionale. Una este din Bucureşti, Gruparea colectionarilor de medalii Eminescu a Societatii Numismatice Romane, condusă de colonelul Ioan Dogaru. Cealaltă grupare din care face parte, este Gruparea Colecţionarilor ,,Mihai Eminescu" din Botoşani, unde colecţionarul organizează expoziţii pe 15 ianuarie şi 15 iunie, în fiecare an. "Am peste 80 de diplome de participare la diverse expoziţii din ţară şi străinătate. Am avut expoziţii la Braşov, Botoşani, Bucureşti, Caracal, Alexandria, Roşiorii de Vede. Am trimis exponate şi în Ungaria, Bulgaria şi Rusia, unde nu am putut fi prezent, dar am avut reprezentanţi", a spus colecţionarul.

Este economist de profesie

         Ionescu a lucrat până acum zece ani, când s-a pensionat, la Trustul de construcţii Teleorman, alături de soţia sa, unde a fost contabil şef. Acolo trebuia să se ocupe de salariile a peste 2000 de angajaţi. "Am ţinut şi evidenţa contabilă a unui club sportiv. Soţia mea, prin generozitatea ei, îmi permitea să cheltui banii primiţi de acolo, pentru achiziţionarea obiectelor de colecţie cu tema <<Mihai Eminescu>>", a precizat colecţionarul
Fiind angajat ca şi economist specialist, avea posibilitatea să îşi ia concediu fragmentat, lucru ce îi permitea să se ocupe de cea de-a doua meserie, aceea de ghid turistic la OJT. "Organizam excursii cu autocarul trei-patru zile, câteodată de două săptămâni. Am avut astfel ocazia să vizitez ţări precum Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Rusia", îşi aminteşte pensionarul.

Profil

Născut: 23 august 1940 la Topliţa, judeţul Harghita
Studii: Institutul de Ştiinţe Economice şi Planificare, Bucureşti
Profesie: Economist
Familie: Are trei fete şi patru nepoţi

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere aveţi despre generaţia tânără?
"În general am o părere bună. Sunt tineri capabili care promit multe, care studiază. Bineînţeles, sunt şi excepţii, despre care nu îmi place să discut"

Cum aţi ajuns în Alexandria?

"Tatăl meu a lucrat în cadrul Ministerului de Finanţe. Prin 1940, când m-am născut eu, românii din ardeal au fost nevoiţi să se refugieze în regat. Mama mea era originară din Alexandria aşa că ne-am stabilit aici".

Ce-I place
Îmi place sinceritatea, cinstea şi corectitudinea. Iubesc tot ce este frumos, muzica, talentul şi faptele deosebite ale semenilor mei.

CE nu-I place
Nu suport minciuna, perfidia, prefăcătoria. Când mă confrunt cu un om necinstit, prefer să îl ocolesc şi să nu mă cobor la nivelul lui

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite