Andrei Tănase, sindicalistul ajuns comisar-şef pentru societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Tănase
Andrei Tănase

A muncit la fabrica de rulmenţi timp de 33 de ani, iar vreme de două decenii a apărat drepturile munictorilor de aici, recurgând chiar şi la greva foamei.

Viaţa lui Andrei Tănase este strâns legată de fabrica de rulmenţi din Alexandria, unitate în care a muncit peste 30 de ani. Fire bătăioasă şi ambiţioasă a fost vocea a sute de muncitori de fabrică, atât înainte de 1989, cât şi după. „ Oamenii m-au ales liderul lor pentru că aveam curajul să spun lucrurilor pe nume . Eu nu m-am temut niciodată să îmi exprim opiniile personale. Şi în regimul trecut mă luam la harţă cu superiorii dacă asupra muncitorilor se făceau abuzuri", povesteşte sindicalistul. A fost preşedintele Sindicatului Independent Rulmentul începând cu 1990, sindicatul majoritar din fabrică care a numărat şi peste 1000 de angajaţi, iar din 1992 a condus şi filiala BNS Teleorman. Andrei Tănase a fost vocea muncitorilor din fabrică în lupta cu patronatul pentru câştigarea drepturilor salariale ale acestora, mai bine de douăzeci de ani.

11 zile în greva foamei


A trecut prin zece greve generale şi a stat11 zile în greva foamei. Sindicalistul îşi aminteşte cum a stat în cort, în faţa fabricii, în greva foamei, aproape două săptămâni : „ Oamenii erau într-o situaţie disperată şi au luptat pentru drepturile lor. Am stat în greva foamei în corturi, în faţa fabricii timp de aproape două săptămâni împreună cu 22 de colegi. Am reuşit până la urmă să obţinem ceea ce vroiam, calcularea salariilor muncitorilor la cursul euro, prima unitate din judeţ care a reuşit să câştige acest drept, plus alte drepturi. După grevă, îmi amintesc că am stat închişi într-o cameră la negocieri cu patronatul şi autorităţile judeţene, mai bine de 24 de ore", spune sindicalistul.
Andrei Tănase s-a pensionat anul trecut, dar nu a renunţat la activitatea de sindicat. A rămas preşedinte al BNS Teleorman şi vicelider la Sindicatul Independent Rulmentul de la Koyo SA. „ La BNS sunt afiliate 22 de sindicate din judeţ, câteva mii de oameni. Am înfiinţat şi sindicatul taximetriştilor, la cererea acestora, pentru că aveau nevoie de cineva să le apare drepturile" mai spune Tănase.

Este comisar şef pentru societatea civilă


În 2005 s-a înfiinţat în Teleorman Comisariatul pentru Societatea Civilă-Direcţia Generală de monitorizarea a abuzurilor. Andrei Tănase a făcut şcoala de comisari din cadrul Comisariatului pentru Societatea Civilă, a susţinut un examen şi a fost numit comisar şef. Sindicalistul spune că ceea ce face acum nu diferă foarte mult de ceea ce a făcut toată viaţa: „ Practic tot pentru drepturile oamenilor lupt şi acum. Oamenii vin şi sesizează abuzuri de tot felul, de la cele legate de muncă sau de organe de stat până la abuzuri fizice. Noi facem o cercetare, sesizăm poliţia, parchetul, iar ei îşi fac datoria. Avem 16 dosare pe rol", ne-a mai spus Andrei Tănase.

Întrebări şi răspunsuri
-Aveţi în pregătire o carte despre experienţele prin care aţi trecut
A.T.:"-Da, am scris carte, este la o editură la Bucureşti. Nu vreau să spun mai multe. Oamenii vor vedea când va fi gata cartea".

-Ce calităţi trebuie să aibă un lider?
A.T.:"-Trebuie să ai demnitate şi să nu laşi pe nimeni să îţi fure drepturile. Trebuie să ai tupeu, şi trebuie să cunoşti legile ca să îşi cunoşti drepturile".

Ce-i place?
Îmi place aventura.Îmi place să încerc lucruri noi, să experimentez. Îmi plac femeile frumoase.

Ce nu-i place?
Nu îmi plac oamenii care au două feţe, care nu îşi respectă cuvântul. Nu îmi place când mi se îngrădeşte libertatea de exprimare.

PROFIL
Născut: 26 martie 1956 Alexandria
Studii: Liceul Rulmentul Alexandria, Şcoala de comisari din cadrul Comisaritului Societăţii Civile 2005
Familie: căsătorit, doi băieţi

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite