Ştefan Spătaru este micul matematician

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Spătaru
Ştefan Spătaru

Ştefan este olimpic internaţional la matematică. Anul trecut a obţinut medalia de argint la olimpiada internaţională, "Balcaniada de matematică"

Ştefan este elev în clasa a VIII-a la Şcoala "Mihai Viteazul" din Alexandria. El a început să participle la concursurile şi olimpiadele de matematică încă din clasa a I-a. "Am participat prima dată la Concursul European de matematică aplicată "Cangurul", unde am obţinut locul I. Acelaşi rezultat l-am avut până în clasa a VIII-a. Am continat apoi la gimnaziu să particip la diverse competiţii atât la matematică, cât şi la fizică, sub îndrumarea profesorilor Tudor Cristea şi Cristea Armeanu" spune Ştefan.

În clasa a VI-a a reuşit să obţină primul loc la faza naţională a olimpiadei de matematică şi medalia de aur la etapa naţională a olimpiadei de matematică organizată de Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Tot în acel an a câştigat o tabără internaţională de matematică la "Poiana Pinului" .

Membru al lotului naţional de matematică


Cea mai mare reuşită a lui Ştefan esta cea de anul trecut, când a reprezentat ţara la Olimpiada Internaţională "Balcaniada de matematică", secţiunea juniori, unde a obţinut medalia de argint. "Sunt membru al lotului naţional restrâns, de matematică. Am avut emoţii foarte mari la concurs deoarece reprezentam România şi am vrut să fac o imagine bună ţării. Mă bucur foarte mult că am reuşit să obţin acest rezultat, mai ales că sunt singurul teleormănean care a ajuns până aici" spune bucuros Ştefan. Un alt rezultat important obţinut de Ştefan a fost medalia de aur la concursul internaţional de matematică "Arhimede"

Anul acesta a reuşit să ajungă în faza naţională a olimpiadei de fizică, unde a obţinut menţiune. În urma rezultatelor deosebite pe care Ştefan le-a obţinut până acum, a fost contactat de Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti. "Am fost contactat de acest liceu,să mă transfer din clasa a VIII-a, dar i-am refuzat, pentru că eu consider că profesorii de la Şcoala Mihai Viteazul m-au pregătit destul de bine pentru olimpiade. Nu m-am hotărât încă ce liceu voi urma când termin acest an. Dacă voi merge în Bucureşti, cu siguranţă voi merge la Liceul Internaţional de Informatică.

Ştefan cunoaşte foarte bine şi limba engleză. "Am trecut testul Key English Test, dat de Universitatea Cambridge. Este un test de competenţe lingvistice iar certificatul obţinut este recunoscut la nivel internaţional. Cunosc destul de bine şi limba franceză pe care o studiez tot la şcoală, iar în timpul liber învăţ italiană. În zilele noastre e bine să şti cât mai multe limbi străine" mai spune Ştefan.

Profil
Născut: 11 ianuarie 1996
Studii: Elev în clasa a VIII-a la Şcoala "Mihai Viteazul" din Alexandria
Ocupaţie: elev
Familie: este singur la părinţi

Ce-I place
"Îmi place să ies cu prietenii, să joc tenis şi şah. Am participat şi la câteva concursuri de şah, dar am renunţat pentru a ma concentra asupra învăţatului. Îmi mai place şi să ascult muzică"

Ce nu-I place
"Nu-mi plac oamenii necinstiţi şi nici violenţa. Evit să intru în contact cu astfel de oameni".

Unde te vezi peste zece ani?
Ş.S.: "Mă văd studiind undeva la o universitate din străinătate. Mi-aş dori să merg dacă apare vreo posibilitate"

Cum reuşeşti să îţi împarţi timpul pentru şcoală şi pentru olimpiade?
Ş.S.:"Cu obiectele care nu sunt pentru evaluarea naţională, mă descurc uşor, le înţeleg din clasă. Îmi petrec destul de mult timp învăţând la matematică şi fizică, dar mă mai concentrez şi la română pentru că dau examen.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite