Teleormănenii, codaşi la câştiguri salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teleormănenii sunt printre cei mai prost plătiţi români, diferenţa dintre salariul mediu in judeţ şi cel de la nivel naţional fiind de peste 400 de lei. Salariaţii din judeţ sunt mai săraci decât erau anul trecut în aceeaşi perioadă, cu aproape 200 de lei.


Teleormanul ocupă un loc codaş la nivel naţional atât în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, cât şi în ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net. Judeţul mai numără în prezent,  doar puţin peste 48.800 de salariaţi, cea mai mare pondere a acestora fiind în domeniul servicii unde activează peste 29.000 de teleormăneni, iar cea mai mică în domeniul agricol care are aproximativ 3500 de salariaţi.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman salariaţii din judeţ au câştigat luna trecută un salariu mediu net de 1092 de lei, ceea ce înseamnă cu 400 de lei mai puţin decât salariul mediu net pe ţară, care a fost de 1493 de lei. Teleormănenii sunt mai săraci anul acesta, decât erau în 2010, în aceeaşi perioadă. În martie 2010 salariul mediu net în Teleorman era de 1267 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult decât este în prezent. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică spun că salariile mici din Teleorman sunt o consecinţă a slabei dezvoltării a judeţului. Nu mai avem industrie, nu avem economie, avem puţini angajatori şi ca atare forţa de muncă este din ce în ce mai ieftină. „ Nu avem, ca alte judeţe companii naţionale sau internaţionale care oferă salarii mari. Industria este slabă, nu avem investitorii. Puţinii investitori care sunt în judeţ oferă salarii mici pentru că forţa de muncă e ieftină din cauza crizei locurilor de muncă şi a numărului mare de şomeri” a explicat Gelu Mortasipu, directorul DJS Teleorman.
La scăderea câştigurilor salariale din Teleorman a contribuit şi reducerile lefurilor bugetarilor, această categorie fiind una majoritară în rândul salariaţilor din judeţ.

Cele mai slabe salarii,  în agricultură

Salariul mediu net în domeniul serviciilor a fost în martie de 1107 de lei , iar în domeniul industriei de 1074 de lei. Cel mai mic câştig salarial s-a înregistrat în domeniul agricol, acesta fiind în luna martie de numai 976 de lei.
Faptul că salariile din Teleorman se menţin în continuare la valori mici o dovedeşte şi oferta de la cele mai recente burse ale locurilor de muncă. Angajatorii veniţi aici au oferit salarii cuprinse între 1200 de lei şi 800 de lei. Dacă pentru un job cu studii superioare s-a oferit 1200 de lei, pentru un post de muncitor salariul oferit a fost de 800 de lei.

Locul 27 la nivel naţional

În clasamentul făcut de Institutul Naţional de Statistică, judeţul Teleorman ocupă locul 27 în ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net. Mai săraci decât salariaţii teleormăneni sunt  cei din Vaslui care au un câştig mediu net de 999 de lei , din Hargita , unde salariul mediu net este de 977 de lei sau din Călăraşi unde salariaţii câştigă în jur de 985 de lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite