Alexandria în sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi s-au deschis oficial Zilele Alexandriei. Urmează un week-end prelungit de spectacole, concerte, întreceri şi concursuri la care sunt aşteptaţi să participe toţi locuitorii oraşului. Adulţii s-au înghesuit în prima zi de sărbătoare la mici, bere şi Târgul meşteşugarilor, iar copiii au luat cu asalt topoganele gomflabile şi tiribombele care au împânzit oraşul.

Târgul meşteşugarilor s-a deschis oficial azi-dimineaţă, deşi comercianţii veniţi din toate colţurile ţării îşi întinseseră marfa încă de ieri. Meşteşugari din Braşov, Harghita, Mureş, Olt sau Bucureşti au expus pe tarabe obiecte artizanale din lemn, icoane, vase de ceramică, măşti, costume populare şi jucării. Unii dintre ei, clienţi cu ştate vechi la Zilele Alexandriei, s-au arătat oarecum dezamăgiţi de vânzare. Florincz Şandor, din Harghita vine de 5 ani la Alexandria, de zilele oraşului. „ Am expus marfa de ieri şi nu am vândut încă nimic. Se simte criza, oamenii nu au bani şi apoi suntem 20 de tarabe cu aceeaşi marfă. De unde să aleagă mai întâi? Sperăm ca până luni să ne scoatem măcar banii pe care i-am cheltuit cu drumul până aici” ne-a spus comerciantul din Harghita.
Cel mai mare succes în prima zi de târg l-au avut comercianţii de icoane pe lemn. „ Suntem unici producători în ţară, icoanele noastre sunt deosebite, făcute pe bază de răşină şi lemn de cireş. Preţurile sunt cuprinse între 5 şi 60 de lei şi văd că se cumpără bine” ne-a spus Bogdan Dulgheru reprezentantul Eclesia Creativ din Bucureşti.
După o tură prin târg , îmbiaţi de mirosul de mititei alexăndrenii s-au postat la terase  Peste 10 terase cu mici şi bere s-au amenajat în centrul oraşului, cu preţuri pentru toate buzunarele: 2 lei micul şi 3 lei halba.

Pictură pe faţă, clowni cu baloane şi topogane gigant


Dacă majoritatea alexăndrenilor s-au rezumat în prima zi de târg doar la privitul mărfii, copiii nu  s-au lăsat  până nu au testat tiribombele, maşinuţele şi topoganele gigant. Pentru cinci minute pe topogan, părinţii au scos din buzunar câte 5 lei, iar pentru un balon cu heliu, au dat şi 10 lei.
Atracţia copiilor au fost şi anul acesta clowni care le-au modelat diferite figurine din baloane sau i-au pictat de faţă. Micuţii au luat cu asalt şi standul de dulciuri de casă, cumpărând turtă dulce, ciocolată şi prăjituri de casă. Pentru prima dată, la Zilele Alexandriei, s-a amenajat şi căsuţa cu ciocolată, a unei binecunoscute mărci de dulciuri.

Concursuri de şah, table şi rummy


Primăria a organizat o serie de concursuri de şah, table şi rummy pentru pensionari şi copii.  La Casa de Cultură a Sindicatelor pensionarii s-au întrecut la concursul de rummy, cei mai buni fiind premiaţi cu diplome şi trofee. Tot aici copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani şi-au arătat îndemânarea la rummy.
La Hotel Parc s-au întrecut la table, cei mai buni jucători din oraş, iar la Restaurantul „ La Bunica” au concurat cei mai pricepuţi şahişti.

Prima zi de sărbătoare, sub semnul folclorului


Nouă ansambluri folclorice din judeţ au defilat astăzi pe strada Dunării în ritm de muzică populară. La parada au participat şi dansatori din Franţa, participanţi la Şcoala de vară Româno-Franceză, organizată de Asociaţia Romfra Alexandria.
Diseară sărbătoarea oraşului continuă tot în ritmuri de folclor. La ora 18.00, pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură vor urca Ansamblul profesionist „Burnasul” Alexandria şi Ansamblul de la Năsturelu. La ora 20.00, alexăndrenii iubitori de muzică popular sunt invitaţi la un spectacol susţinut de nume mari ale folclorului românesc. Vor cânta Constantin Enceanu, Sanda Argint, Mariana Ionescu Capitanescu, Marius Magureanu, Alexandrescu Costin, Verginica Neagu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite