Peste 1000 de elevi din Teleorman nu au cu ce să ajungă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a închis anul acesta 26 de şcoli, iar elevii de aici ar trebui să facă naveta la alte unităţi aflate la kilometri distanţă. Pentru că nu au microbuze să-şi transporte elevii, primarii contestă decizia ISJ şi spun că vor trimite elevii la şcolile închise.

Invocând finanţarea per elev, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a decis să mai închidă anul acesta încă 26 de şcoli, după ce anul trecut a pus lacătul pe 90 de unităţi de învăţământ. Sub pretextul comasării, unităţile au fost şterse de pe harta învăţământului teleormănean, iar elevii au fost trimişi să înveţe la alte şcoli, aflate la kilometri distanţă. „  Erau efective prea mici de elevi şi se învăţa dublu simultan. Cum să aibă un profesor la cinci elevi? Nu se putea”, justifică inspectorul Constantin Amarie, decizia luată.  Numărul elevilor teleormăneni care vor merge începând cu 12 septembrie la alte şcoli se ridică la aproximativ 1300.  Nu toţi primarii au fost de acord cu desfiinţarea şcolilor, dar Consiliul de Adminsitraţie al ISJ Teleorman nu a ţinut cont de părerea autorităţilor locale. Unii  au intentat proces cu speranţa că vor reuşi să-şi ţină şcolile deschise. Este cazul edilului din Balaci, Ilie Calotă care se judecă de câteva luni cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru şcoala  închisă de la Tecuci . „Noi nu am dat hotărâre de Consiliu local pentru închiderea şcolii din Tecuci. Nici părinţii nu au fost de acord. Cu toate acestea , au închis-o abuziv. Nu avem cum să ducem 70 de copii cu un micorbuz cu 13 locuri. Ar însemna că facă cel puţin trei-patru curse, sunt 7 kilometri. Prima serie de copii ar trebui să plece la 5 dimineaţa”, ne-a spus Ilie Calotă primarul din Balaci. Următorul termen în procesul intentat pentru menţinerea şcolii din Tecuci  funcţională este 3 septembrie şi primarul speră să aibă câştig de cauză. În caz contrar, recunoşte că nu va avea cu ce şi cum să-i ducă pe cei 70 de copii la şcoală.

20 de kilometri , traseul până la şcoală

La Blejeşti, Inspectoratul Şcolar a decis iniţial închiderea a trei şcoli din satele  Baciu, Stânguleşti şi Sericu. „ L-am adus pe inspectorul general să vadă şcoala din Baciu, şcoală cu apă curentă, să vadă condiţiile. A renunţat la desfiinţarea ei, până la urmă. Pe celelelte două, de la Stânguleşti şi Sericu, le-a închis” , spune  Narcis Pietreanu, primarul din Blejeşti. Primăria va trebui să transporte pe un traseu de 20 de kilometri 120 de copii, până la şcoala din centrul comunei. Are un micorbuz cu doar 7 locuri şi edilii spun că transportarea elevilor e imposibilă.” Până în decembrie nu primim micorbuz,  ni s-a spus. Nu avem cum să îi transportăm. Mă obligă să încalc legea, să bag în micorbuz de 7 locuri, câte 16 copii. Eu mă gândesc serios, cu orice risc, să duc copiii la 12 septembrie, la şcolile închise” spune primarul din Blejeşti.
Ionuţ este unul din elevii din comuna Blejeşti care ar trebui să facă traseul de 20 de kilometri până la şcoală, începând cu ziua de 12 septembrie.Părinţii lui recunosc că nu au cum să îl ajute, în lipsa unei maşini şi că singura speranţă pentru ca băiatul lor să meargă la şcoală, ar fi să se aducă micorbuze. „ Dacă nu se găseşte o soluţie să aducă un micorbuz, nu ştiu cum facem. Are 8 ani, nu are cum să meargă pe jos. Eu vreau să-l duc la şcoală noastră din Sericu”, a mărturisit Victoria Badea, mama copilului.

Şeful ISJ spune că primăriile ar trebui să se descurce şi singure

Şeful ISJ recunoaşte că este nevoie de micorbuze, dar cererprimarilor să se descurce „ Am cerut 19 micorbuze la minister. Până la urmă şi 7 dacă ne dau este bine. În rest, să se descurce şi primarii, să cumpere, să închirieze să facă contract cu forma de transport, e treaba lor.” a declarat inspectorul general Constantin Amarie.

„Erau efective prea mici de elevi şi se învăţa dublu simultan. Cum să aibă un profesor la cinci elevi? Nu se putea.”
Constantin Amarie, şeful IŞJ Teleorman

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite