TEODOR NIŢULESCU: „Tot judeţul este plin de gunoaie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Prefectul Teodor Niţulescu i-a certat ieri pe şefii Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pentru că în judeţ, gunoiul nu este depozitat cum trebuie. Cum depozitul ecologic de la Mavrodin nu a fost pus în fucnţiune, primarii localităţilor din Teleorman nu au închis gropile de gunoi neconforme.

  La finalul şedinţei Colegiului Prefectural desfăşurat ieri, prefectul Teodor Niţulescu a întrebat toţi şefii de deconcentrate dacă au probleme în desfăşurarea activităţilor curente. Totul a decurs normal până în momentul în care şefii de la mediu au spus că nu întâmpină dificultăţi. Răspunsul acestora l-a nemulţumit pe prefect, care i-a ameninţat pe şefii celor două instituţii că le va face reclamaţie la minister, pentru că gunoaiele în Teleorman nu sunt depozitate într-o groapă conformă. „Tot judeţul este plin de gunoaie. Depozitul de la Mavrodin nu funcţionează şi nici n-o să funcţioneze curând. Am să fac personal sesizare la minister că sunt nemulţumit de activitatea Gărzii de Mediu Teleorman şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Până acum nu aţi făcut absolut nimic, deşi v-am cerut să luaţi măsuri”, a spus Teodor Niţulescu.

Garda de Mediu a dat amenzi
Prim comisarul Gărzii de Mediu Teleorman, Mihai Şerban este însă de altă părere. Acesta susţine că nu ei trebuie să strângă deşeurile din judeţ şi această activitate intră în atribuţiunile autorităţilor publice locale. „Că sunt deşeuri prin tot judeţul este adevărat, le vede toată lumea. Administraţiile locale trebuie să gestioneze aceste situaţii, nu mergem noi să strângem gunoaiele. Garda de Mediu are obligaţia să ia măsuri împotriva administraţiilor locale şi după cum ştiţi am amendat anul trecut 40 de primării din judeţ. Dar, că acestea au contestat sancţiunile în instanţă şi au câştigat nu este vina noastră. Faptul că sunt gunoaie în judeţ nu are nicio legătură cu funcţionarea depozitului de la Mavrodin. De exemplu, noi am ridicat autorizaţiile mai multor primării din mediul urban şi Serviciul de Salubritate al municipiului Alexandria şi cel de la Turnu Măgurele şi-au încheiat contracte cu depozite conforme din Piteşti. Primarii spun că nu au bani pentru depozitarea gunoaielor într-un centru conform, pentru că nu există la noi în judeţ şi trebuie să le transporte la peste 100 de kilometri distanţă, iar legea spune clar că primăriile au obligaţia să încheie contracte cu cel mai apropiat depozit”, ne-a spus Mihai Şerban. Directorul APM Teleorman, Marian Şerban nu a răspuns acuzelor prefectului, deoarece toată dimineaţa a fost în şedinţă.

Termene amânate pentru deschiderea depozitului de la Mavrodin
Depozitul ecologic de la Mavrodin trebuia să fie gata în decembrie 2008, dar constructorul a solicitat atunci o amânare de termen pentru că nu finalizase lucrările. Din acest moment toate termenele au fost date peste cap. Nici în 2009 şi nici în 2010, depozitul nu a fost pus în funcţiune. „Am înţeles de la reprezentanţii CJT, verbal, că au obţinut o derogare, până la 31 decembrie 2011, pentru că luna aceasta trebuiau să se depună ofertele pentru contractarea firmei care să se ocupe de transport”, a mai spus Mihai Şerban.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite