Ziua Porţilor Deschise la Arhivele Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Pentru prima dată, Serviciul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale a organizat cu ocazia zilei instituţiei, „Ziua Porţilor Deschise”.

  Pe 31 octombrie 2010, se împlinesc 52 de ani de când Arhivele Naţionale funcţionează în ţara noastră. Tot ca o premieră, anul acesta, conducerea serviciului a decis ca tuturor celor care trec pragul, să le prezinte documente inedite din patrimoniul arhivistic al judeţului. Şeful serviciului, Cătălin Zarzără a făcut o scurtă prezentare a  istoricul instituţii şi totodată, a prezentat invitaţilor şi elevilor de la liceele din Alexandria, câteva date despre documentele pe care le păstrează în arhivă. „Arhivele Statului este una dintre cele mai vechi instituţii, iar noi în Teleorman, păstrăm toate documentele de stare civilă, începând cu anul 1834, actele de înfiinţare a oraşelor şi municipiilor din judeţ, docmentele reformerelor agrare, arhiva inspectoratului şcolar şi multe alte acte, foarte vechi”, a spus directorul.
  În vitrinele amenajate în holul instituţiei, au fost expuse registre de stare civilă, acte documentele de înfiinţare a oraşelor teleormănene şi fotografii din oraşe, din secolul XIX. De asemenea, a fost prezentat cel mai vechi document existent în arhive. „Cel mai vechi document este Hrisovul lui Constantin Şerban Voievod, care datează din 1 mai 1654”, a spus Mădălina Ruşanu, cea care a prezentat documentele expuse. Ultima vizită a fost la registrul de stare civilă. „Acesta este registrul unde este atestată naşterea Victor Antonescu, ministrul finanţelor”, a mai spus Cătălin Zarzără.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite