VEZI AICI: Cum s-a furat bacalaureatul de anul trecut!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Patru persoane au fost trimise în judecată în dosarul „Ş pagă la BAC 2010”, printre care  fostul viceprimar de la Mavrodin şi soţia şefului de post din localitate. Procurorul de caz susţine că suma „oferită” a fost cuprinsă între 800 şi 1500 lei, însă nu a putut proba implicarea profesorilor corectori.

  Dosarul „Şpagă la bac 2010” a ajuns pentru prima dată în atenţia opiniei publice în luna august a anului trecut. La vremea respectivă, reporterii ADS au fost primii care au publicat lista suspecţilor cercetaţi de procurori. La aproape un an de la declanşarea anchetei, după îndelungi investigaţii şi audieri, procurorul de caz, Oviudiu Carmen Toma, ajutat de ofiţerii DGA Teleorman a finalizat dosarul şi prin rechizitoriu a dispus trimiterea în judecată a patru persoane: două eleve care şi-au „aranjat” bacul, o profesoară de la Grupul Şcolar Tehnic (GST) Alexandria şi secretara de la Casa Corpului Didactic, care le-au „ajutat”.

image

În atenţia anchetatorilor s-au aflat mai mulţi suspecţi, atât din rândul absolvenţilor, cât şi al profesorilor care au participat la prima sesiune de bacalaureat din 2010. Totul a pornit de la o serie de informaţii privind fraudarea examenului de bacalaureat la GST, care au ajuns la urechile oamenilor legii. Aceştia au demarat cercetările şi au pus sub urmărire mai multe persoane.

Elevele şpăgare, femei în toată firea
În lista elevelor suspectate că au dat şpagă la bac s-au aflat: Luminiţa Trîmbez Baysal (39 ani), Ioana Cojoacă (38 ani), Marcela Marfon (40 ani) şi Mihaela Vasilică (44 ani), toate eleve în clasa a XIII-a A, frecvenţă redusă. Deşi pare greu de crezut, aceste femei în toată firea au vrut să treacă examenul maturităţii dând bani. Din interceptările telefonice a reieşit faptul că aceasta le-a fost intenţia înainte de a susţine examenul. Toate aceste „doamne” şi-au luat măsuri de precauţie din timp şi au căutat sprijin la intermediari, lucrând pe filiere diferite.

image

„Dar de nuntă”, şpagă la BAC
Ioana Cojoacă a găsit un sprijin în consăteanca sa, Floarea Păunescu secretară la Casa Corpului Didactic (CCD), care cu cinci zile înainte de a începe bacalaureatul a  fost numită viceprimar al comunei Mavrodin. La jumătatea lunii iunie când Păunescu era încă secretară la CCD, Ioana Cojoacă i-a propus acesteia să o ajute să obţină note de trecere la cele trei probe ale bacalaureatului. Solicitarea a fost acceptată de „intermediar”, care a condiţionat ajutorul cu participarea familiei Cojoacă la nunta fiului său, din luna iulie. Anchetatorii au înţeles din interceptările telefonice dintre Ioana Cojoacă şi soacra sa că nu a fost încântată de invitaţia la nuntă, dar a acceptat-o ca să-şi atingă scopul.

Interceptare telefonică din data de 16.06.2010, ora 17.00

„C.I: ... Mai am curajul să vorbesc, că ne-a chemat la nuntă şi trebuie să te duci la nuntă. Aşa că e cam nasol cu asta, toată lumea a vorbit cu cineva.
...Asta e, ce curaj să...
Păi ne-a chemat la nuntă la Bucureşti. Are nuntă cu băiatul... Ieri a sunat să-i conformăm . Merge 7 milioane masa. Poţi să-i zici «ajută-mă şi pe mine cu problema asta, când nu te duci la ea la nuntă? N-ai cum ! Ce curaj. Doamna aia care dă a candidat ca primar. ... Lucrează la inspectorat. Asta e! Ne-necăm acum la mal”.

O altă interceptare care dovedeşte faptul că familia Cojoacă a dat „darul de nuntă” ca şapgă la bac este cea a soţului Ioanei, Virgil Tomiţă Cojoacă, şef de post în comuna Movrodin, cu o persoană necunoscută.

Interceptare din data de 1.07.2010, ora 12.35

„CV: N-am bani. Mă duc la ... SĂ PLĂTESC BACALAUREATU, să mă duc la nuntă. ... Lasă-mă-n pace!
X: Unde la nuntă, mă?
CV: E” În dracu să mă ia pe mine. Păi viceprimăriţa!
X: Nu ziceai că nu te duci?
CV: Păi, dacă-mi zise de la obraz! ...Păi ... eu n-am ... ce să ... nu m-a ajutat şi pe mine cu treaba aia?”

Ioana avea deja promisiunea că va fi ajutată la BAC, în schimbul participării la nuntă, când colega sa Luminiţa îi face o ofertă similară.

Interceptare telefonică din data de 25.06.2010, ora 13.54

„Luminiţa Trîmbez Baysal: Auzi, fato, ia ascultă... eu am găsit o sursă pentru bac! Ba, diseară, după 6 îmi spune preţul. Vrei să te trec pe listă?
Cojoacă Ioana: Nu ştiu fato! Să vorbesc cu Virgil, că nu-i acasă, N-am bani, Lumi, ... Nu că n-aş fi vorbit şi eu cu cineva, Lumi, dar nu te gândi că...
LTB: Deci eu ţi-am spus ţie! Că dacă nu-ţi spuneam... Eu am rezolvat şi pe tine te-am lăsat încurcată... Eu atunci îţi spun că dacă nu vrei, atunci nu vrei”

Celălalt intermediar, o profesoară din liceu
„Ajutorul” Luminiţei, pe care se oferea să i-l dea şi Ioanei Cojoacă era profesoara de limba şi literatura română de la GST, Aura Gongone.

image

Dascălul se oferise să „intervină” la comisia de evaluare pentru mărirea notelor, contra sumei de 1500 de lei (fiecare disciplină câte 500 de lei). Ioana a refuzat oferta Luminiţei, mergând pe filiera „dar de nuntă”, dar a transmis-o mai departe lui Marcela Marfon.

Interceptare telefonică din data de 29.06.2010, ora 13.39

„CI: ... Şi mai mult de un punct jumate nu se poate, ai înţeles? ... Sunt o grămadă de bani la puntele alea… Unu … Hai maxim două. Dar nu se ştie dacă se poate două
MM: Cam cât?
CI: Atâta mi-a zis mie Luminiţa – 15…
MM: E…e! Pă dracu! Păi 15 pentru tot?
CI: Pentru tot, da! Pentru tot, trei materii şi mai mult de un punct, un punct jumate, nu, că mi-a zis mie Luminiţa”

Au trecut Bac-ul la limită
Cele două eleve au reuşit cu ajutorul “intermediarilor” să obţină note puţin peste 6 la bac. Din interceptările telefonice reiese foarte clar că au avut lucrările însemnate şi că au primit până la 1,75 puncte.

Convorbire telefonică din data de 30.06.2010, ora 17.58

“Păunescu Floarea: Pe… Subiectu …cu care ai început? … Ai scris cu litere mari? …
Cojocaru Ioana: Păi am scris cu «S» mare … până la număru 9, că sunt 9, toate sunt încercuuite. … Şi e încercuit. Şi toate până la 9 …”

Cercetările au inclus şi o reevaluare a lucrărilor şi dacă comisia compusă din profesorii din Teleorman a fost subiectivă, comisia din cadrul Inspcetoratului Şcolar Bucureşti le-a picat pe cele două.

Din lipsă de probe, ancheta s-a oprit doar la cele patru
Procurorul nu exclude ideea ca în dosarul şapgă la bac să fie şi alte persoane implicate, profesori la care să mai fi ajuns bani, dar nu au putut să demonstreze acest lucru. În rechizitoriu apar şi alte nume de profesori şi elevi, pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. 

Procurorii sunt cu ochii pe bacul din acest an
Anchetatorii spun că cercetările se simplificau dacă persoanele implicate ar fi recunoscut de la început fapta. „Nu am ales întâmplător acest moment. Vreau să fie un avertisment pentru cei care dau bacalaureatul anul acesta. Persoanele implicate nu au recunoscut de la început anchetei, doar după ce le-am arătat probele şi interceptările telefonice. Este primul caz de acest fel de la noi din judeţ”, ne-a spus Ovidiu Carmen Toma.
Pentru trafic de influenţă şi cumpărare de trafic de influenţă, acestea riscă până la şapte ani de închisoare şi anularea diplomelor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite