Teleormănenii, printre cei mai prost plătiţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

Cu un salariu mediu net de 976 de lei, judeţul Teleorman ocupă locul 27 în ţară în ceea ce priveşte câştigurile salariale. Salariul mediu net din judeţ este cu 360 de lei mai mic decât salariul mediu net pe economie la nivel naţional.

Teleormănenii câştigă din ce în ce mai puţin, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman, în ceea ce priveşte salariul mediu net. În ultimele trei luni, câştigul  mediu net a scăzut cu 34 de lei, ajungând de la 1010 lei la 976 de lei. Salariaţii din judeţ câştigă mai puţin decât conaţionalii lor din 26 de judeţe, motivul fiind reprezentat de economia slabă a judeţului. „În Teleorman, câştigul mediu net mic este cauzat de economia subdezvoltată.  În alte judeţe din ţară, mai mari, sunt multe societăţi de nivel naţional sau internaţional unde se plătesc salarii mari. Industria în Teleorman este slabă, nu sunt investitori şi puţinii care sunt oferă salarii mici pentru că mâna de lucru este ieftină, pe fondul şomajului şi a lipsei locurilor de muncă”, ne-a spus Gelu Mortasipu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman.
Pe ramuri de activitate, cel mai bun câştig mediu net în Teleorman, de 1001 lei,  s-a înregistrat în construcţii, iar cel mai mic, în domeniul servicii, unde salariul mediu net a ajuns acum  la 963 de lei. Din cei peste 50.000 de salariaţi existenţi în judeţ, mai mult de jumătate lucrează în domeniul servicii, domeniu cu cele mai mici salarii.

Cele mai mici salarii la bugetari şi croitorese, cele mai mari, la companiile naţionale

La categoria prost plătiţi intră bugetarii, croitoresele şi vânzătoarele . Salariul mediu net de la o crotitorie din Alexandria este de 600 de lei, iar câştigul mediu net al vânzătorilor din centrul comercial Lipscani ajunge doar la 500 de lei. Nu sunt departe de aceste venituri nici micii funcţionari de la instituţiile bugetare care au rămas, după reducerea cu 25% a salariilor, cu lefuri de 600-700 de lei. Viorica Preda, de 45 de ani lucrează în administraţie publică şi spune că a ajuns să ducă acasă lunar, în ziua de salariu, 650 de lei . „ Banii îmi ajung cel mult o săptămână de la data la care iau salariul. Peste jumătate îi dau pe utilităţi, curent, telefon, cablu, internet şi restul luăm mâncare. La o săptămână după data de 6 când iau salariul, nu mai am nici un leu. Soţul, lucrează în construcţii şi ia 1000 de lei. Avem doi copii la şcoală, banii nu ne ajung sub nici o formă” ne-a spus femeia.
La polul opus, cu salarii mai mari, sunt lucrători din diverse companii naţionale şi cei din bănci . Aici salariile sunt confidenţiale, dar este cunoscut faptul că un vânzător la o reprezentanţă a unei companii de telefoane câştigă în jur de 2000 de lei, iar salariul unui funcţionar de la o bancă, poate ajunge şi la 2500 de lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite