Teleormănenii, doborâţi de caniculă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Temperaturile ridicate din ultimele zile i-au doborât la propriu pe teleormăneni, care s-au văzut nevoiţi să apeleze la ambulanţă în lipsa centrelor de acordare a primului ajutor. Autorităţile se justifică şi spun că nu au dat drumul punctelor de prim ajutor, pentru că nu au primit avertizare de cod.

  Teleormănenii au avut parte de trei zile de foc, temperaturile înregistrate depăşind 36 de grade celsius în sudul ţării. Pentru că Direcţia de Sănătate Publică Teleorman nu a dat drumul centrelor de prim ajutor, unde persoanele care merg pe stradă la orele de vârf să se poată adăposti, medicii de pe salavare au fost solicitaţi să acorde primul ajutor. Starea celor care au suferit din cauza căldurii nu a fost foarte gravă şi nimeni nu a fost internat în spital. „Am fost solicitaţi să intervenim la 13 persoane cu lipotimii. Din fericire nu am înregistrat niciun deces”, ne-a spus Cristian Popescu, asistent-şef al Serviciului de Ambulanţă Teleorman. Majoritatea celor care au căzut în stradă sunt bătrâni sau persoane cunoscute cu afecţiuni.
 

De ce nu avem centre de prim ajutor?

Dacă anul trecut, Alexandria avea trei puncte de acordare a primului ajutor (în piaţa centrală, în holul primăriei şi în piaţa PECO), unde persoanele leşinate de căldură se puteau răcori în încăperi cu aer condiţionat şi puteau servi un pahar cu apă, anul acesta DSP nu a instalat punctele pentru că nu avem avertizări de cod. „Nu am deschis încă punctele de prim ajutor, pentru că nu am primit nimic pe cod. Noi de obicei le deschidem când sunt temperaturi de peste 35 de grade celsius, dar de la meteorologi nu am primit nimic de genul ăsta. Când primim dispoziţia de la ministerul sănătăţii, le vom deschide. De la meteorologi am primit ceva despre indicele de confort care poate atinge astăzi (nr. ieri) 80 de unităţi, dar nu suntem sub incidenţă de cod, nu am văzut ca pentru Teleorman să se fi dat vreo avertizare. Noi suntem pregătiţi cu cele trei centre şi când vremea o va impune le vom deschide”, ne-a spus dr. Elena Picu, director adjunct al DSP Teleorman. Până se pun de acord autorităţile şi stabilesc că este nevoie de puncte de prim ajutor, alexăndrenii sunt predispuşi să cadă victime ale caniculei, iar pentru persoanele copleşite de căldură, singura variantă de ajutor rămâne ambulanţa. „Nu înţeleg ce dispoziţii le mai trebuie. Temperaturile astea mi se par suficient de relevante ca să dea şi ei drumul la punctele alea, care şi aşa nu ştiu cât de folositoare sunt. Eu am ieşit până la piaţă şi la un moment dat am simţit că nu mă mai ţin picioarele, atât de cald era. M-am aşezat pe o bancă la umbră şi mi-am cumpărat o sticlă de apă, să mă răcoresc. Am fost la un pas să chem ambulanţa, dar mi-am revenit şi m-am dus imediat acasă. Cred că trebuie să moară cineva pe stradă ca să deschidă şi ei centrele, că aşa e la noi, nu prevenim, aşteptăm să se întâmple o nenorocire şi apoi acţionăm”, a spus Alexandrina Diaconu, o femeie de 48 de ani.

Evitaţi să ieşiţi din casă în orele de vârf!

Medicii recomandă ca în intervalul 11.00-18.00, oamenii să evite plimbările prin oraş. „Bătrânii şi copiii nu trebuie să iasă din casă în intervalul 11.00-18.00. Dacă este necesară deplasarea, le recomandăm să poarte haine din fibre naturale, capul trebuie acoperit cu o pălărie şi să poarte ochelari de soare ”, ne-a spus dr. Monica Roşu, purtător de cuvânt al Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria. În ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie consumate multe legume şi fructe. „De asemenea, oamenii care ies afară în perioadele de vârf, trebuie să aibă la ei o sticluţă cu apă. Pe perioada verii trebuiesc consumate mai multe fructe şi legume. Este strict interzis consumul de alcool şi de cafea”, a mai spus Monica Roşu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite