Spitalulul Judeţean se zbate să treacă clasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Potrivit DSP Teleorman, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria se află în clasa a IV-a, penultima ca valoare. Până la începutul lunii iunie, reprezentanţii din teritoriu ai Ministerului Sănătăţii au obligaţia să clasifice spitalele din judeţ, iar autorităţile din judeţ încearcă încadrarea unităţii într-o clasă superioară.

  Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care toate direcţiile judeţene de sănătate au obligaţia ca până la 1 iunie 2011 să clasifice unităţile spitaliceşti din teritoriu. Clasificarea se face în funcţie de competenţa medicilor, dotarea cu aparatură şi numărul de pacienţi vindecaţi. „Există o clasificare pe cinci clase şi porneşte de la clasa I-nivel ridicat de competenţă, până la clasa de competenţă V, unde pot fi clasate spitalele care furnizează servicii medicale într-o singură specialitate, deci cu nivel de competenţă bazală”, ne-a spus dr. Mioara Comana, director executiv al DSP Teleorman.
  Dacă se va realiza această clasificare, costurile cu tratamentul bolnavilor vor scădea, deoarece în acest fel se va evita internarea la un spital inferior a pacienţilor cu afecţiuni complexe.  „La noi sunt spitale care nu au medici anestezişti (n.r. Spitalul municipal din Turnu Măgurele) şi este foarte clar că gradul de clasificare va fi extrem de limitat. Acum există un fond comun care se împarte indiferent de complexitatea actului medical. De exemplu, un spital de categoria a V-a va primi o anumită sumă pe caz ponderat, în timp ce altul, dintr-o clasă superioară va primi de trei ori mai mult şi asta numai din cauza competenţei. Parafrazând, «banii urmează pacientul», ai «clasă», ai adresabilitate”, a adăugat directoarea.
DSP Teleorman susţine că reforma este benefică, deoarece îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni grave se va face în ţară şi în străinătate ca până acum, prin urmare banii vor ajunge în spitalele noastre.

Spital de Urgenţă de clasa a IV-a
Cel mai mare spital din judeţ, la care apelează  majoritatea teleormănenilor bolnavi este Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, care, după părerea, specialiştilor se încadrează în clasa a IV-a. „În judeţul nostru întâmpinăm probleme uriaşe şi încercăm să încadrăm Spitalul Judeţean de Urgenţă în clasa a III-a, deşi va fi foarte greu pentru că ne lipsesc trei secţii: nefrologie, psihiatrie, pneumologie”, spunea dr. Mioara Comana.
O problemă a fost rezolvată deja, adică Spitalul de Psihiatrie din Poroschia şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Balaci au devenit secţii ale Spitalului Judeţean. Reprezentanţii DSP trebuie să mai găsească soluţii pentru înfiinţarea secţiilor de nefrologie şi pneumonie, pentru că medici specialişti în aceste două domenii există la Alexandria.

Pull
Condiţii

Clasificarea se face în funcţie de competenţa medicilor, dotarea cu aparatură şi numărul de pacienţi vindecaţi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite